Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut integrarea fără întârziere a Ucrainei în Uniunea Europeană, a solicitat parlamentarilor europeni să „demonstreze că sunt alături” de țara sa.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

Zelenski a vorbit prin videoconferință în plenul Parlamentului European, intervenția sa fiind primită cu toată sala în picioare, aplaudând.

„Europa va fi mult mai puternică cu Ucraina. Fără voi, Ucraina va fi singură”, a declarat el în videoconferința cu eurodeputații, reuniți la Bruxelles, într-o sesiune extraordinară, stârnind ovațiile și aplauzele celor prezenți.

„Noi ne luptăm pentru viața noastră, dar ne luptăm de asemenea pentru a fi membri cu drepturi egale ai Europei. Deci dovediți că sunteți cu noi, dovediți că nu ne-ați abandonat și că sunteți cu adevărat europeni”, a insistat el.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Uniunii Europene admiterea de urgență a Ucrainei în blocul comunitar în baza unei proceduri extraordinare.

Parlamentul European va adopta marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE.