Ucraina a dus lupte grele vineri cu trupele rusești care încearcă să străpungă liniile sale din est și nord-est înainte ca Kievul să primească tancuri de la aliații săi occidentali, afirmând că luptele au arătat că are nevoie de mai multe arme pentru a-i respinge pe invadatori, potrivit Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Lupte

Președintele Volodimir Zelenski a descris situația de pe front ca fiind „extrem de acută”, în special în regiunea estică Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva.

Zelenski a raportat lupte majore pentru Vuhledar, la sud-vest de capitala regională Donețk, și Bahmut, la nord-est. Bahmut a fost în mare parte pulverizat de atacurile repetate ale Rusiei.

Oficialii locali ucraineni au raportat bombardamente intense în nord, nord-est și est.

Tancuri promise

Un total de 321 de tancuri grele au fost promise Ucrainei de mai multe țări, a declarat vineri ambasadorul Ucrainei în Franța la televiziunea BFM.

Polonia va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană pe care le-a promis deja, a declarat joi premierul polonez într-un interviu acordat televiziunii canadiene.

Canada va trimite patru tancuri de luptă Leopard 2, a declarat ministrul canadian al apărării, după ce Germania a permis săptămâna aceasta altor țări să reexporte acest tanc fabricat în Germania.

Franța și Italia sunt pe cale să finalizeze detaliile tehnice pentru furnizarea unui sistem de apărare aeriană SAMP/T, au declarat două surse diplomatice.

Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.