​O bătălie „aprigă” este în curs de desfășurare pentru orașul Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească, au declarat vineri ambele părți, Kievul insistând că Moscova „exagerează” succesul ofensivei sale, potrivit AFP.

Artilerie folosită de militari ucraineniFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Șeful ocupației ruse din regiunea ucraineană Donețk, Denis Pușilin, a declarat peste noapte că „așteaptă vești bune” de la Vuhledar, un oraș minier cu o populație de 15.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

„El a declarat pentru agenția Ria Novosti că o victorie ar „schimba echilibrul de forțe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre orașele nordice Pokrovsk și Kurakhove.

Unul dintre consilierii săi, Ian Gagin, a declarat vineri pentru agenția Tass că sunt în curs „lupte serioase și brutale” și că forțele rusești „s-au stabilit în sud-estul și estul orașului”.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru zona de est, Serghei Cherevatie, a confirmat „lupte violente”, dar a precizat că rușii au fost respinși.

„Inamicul încearcă, într-adevăr, să obțină succese în acest sector, dar nu reușește datorită eforturilor forțelor de apărare ucrainene”, a declarat el la televiziune.

„Inamicul își exagerează, ca să nu spunem altfel, succesul. În fața pierderilor suferite, inamicul se retrage”, a adăugat el.

Ucraina a declarat săptămâna aceasta că armata rusă, depășită numeric, și-a intensificat atacurile în est, în special la Vuhledar și Bahmut, acestea din urmă fiind ținta rușilor de luni de zile, în ciuda pierderilor grele.

Forțele rusești și trupele grupului paramilitar Wagner au capturat recent Soledar, un oraș la nord de Bahmut, primul succes în multe luni și o serie de eșecuri umilitoare pentru Kremlin.

Rusia a mobilizat sute de mii de rezerviști și deținuți în încercarea de a străpunge liniile ucrainene și de a cuceri restul Donbasului ucrainean.

Kievul spune că le provoacă pierderi uriașe rușilor, dar subliniază că superioritatea numerică a acestora face ca luptele să fie deosebit de dificile.

Se spune că atât Ucraina, cât și Rusia plănuiesc ofensive la sfârșitul iernii sau în primăvară pentru a încerca să obțină ceea ce speră că vor fi victorii decisive în război.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.