Preşedintele rus Vladimir Putin „construieşte noi lagăre de concentrare în estul Europei”, a acuzat premierul polonez Mateusz Morawiecki cu ocazia celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către armata sovietică a lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, dată la care este onorată memoria victimelor Holocaustului, informează AFP și Agerpres.

Premierul polonez Mateusz MorawieckiFoto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

„De ziua eliberării lagărului hitlerist german al morţii Auschwitz-Birkenau să ne amintim că (preşedintele rus Vladimir) Putin este pe cale să construiască noi lagăre în est”, a scris Morawiecki pe pagina sa de Facebook, îndemnând la susţinerea Ucrainei, pentru ca istoria să nu se repete.

Şeful guvernului polonez nu a făcut mai multe declaraţii cu privire la acuzaţiile sale împotriva Rusiei, care fac ecoul unor afirmaţii făcute în octombrie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta evocase la acea dată închisoarea Olenivka, din regiunile estice ale Ucrainei aflate în mâinile separatiştilor pro-ruşi, pe care el o calificase drept „lagăr de concentrare unde sunt deţinuţi prizonierii noştri”.

Anchetatorii ONU au declarat anul trecut că au strâns informaţii cu privire la peste 400 de detenţii arbitrare şi dispariţii organizate de forţele ruse în Ucraina.

Diferite organizaţii şi instituţii au denunţat la rândul lor atacuri împotriva populaţiei civile, condiţiile de detenţie ale civililor şi prizonierilor de război, transferul forţat sau filtrarea de cetăţeni ucraineni - inclusiv copii - spre Rusia, precum şi omuciderile şi violenţele sexuale asimilabile execuţiilor.

„Cu fermitate şi împreună, trebuie să ne opunem demonilor criminali care comit un genocid în estul Europei”, a insistat Morawiecki.

Reprezentanţii Rusiei nu au mai fost invitaţi anul acesta

Spre deosebire de anii precedenţi, reprezentanţii Rusiei nu au fost invitaţi anul acesta la festivităţile prilejuite de cea de-a 78-a aniversare de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Printre participanţii la aceste festivităţi s-au numărat lideri religioşi, supravieţuitori ai Holocaustului şi Douglas Emhoff, soţul evreu al vicepreşedintei americane Kamala Harris.

Construit în Polonia ocupată, lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde un milion de evrei europeni - din totalul celor şase milioane ucişi - au murit în perioada 1940-1945, este simbolul acestui genocid comis de Germania nazistă.

Acest lagăr nazist, unde au fost ucişi de asemenea circa 80.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roșie pe 27 ianuarie 1945.

___