Roskomnadzor, autoritatea rusă pentru monitorizarea mass-media și canalelor de informații, a anunțat vineri că a blocat accesul la site-urile FBI și CIA pe teritoriul Rusiei, relatează Meduza.

Sediul CIAFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Autoritatea de la Moscova a declarat pentru TASS că site-urile Agenției Centrale de Informații și Biroului Federal de Investigații din Statele Unite au fost blocate „pentru răspândirea de falsuri”.

Roskomnadzor a mai declarat că a restrâns accesul „la o serie de resurse aparținând structurilor de stat ale țărilor ostile din cauza diseminării materialelor care vizează destabilizarea situației sociale și politice din Federația Rusă”.

Agenția statului rus susține că site-urile www.cia.gov și www.fbi.gov au publicat materiale care „conțin informații inexacte semnificative din punct de vedere social, precum și care discreditează Forțele Armate ale Federației Ruse”.

În noiembrie 2022, pe fondul invaziei ruse din Ucraina Ucrainei, șeful serviciilor de informații CIA, David Marlowe, a declarat că agenția intenționează să coopereze cu rușii care nu sunt de acord cu războiul și că astfel de persoane sunt căutate în întreaga lume.

Cotidianul financiar The Wall Street Journal a remarcat, citând foști oficiali ai CIA, că războiul a creat un teren fertil pentru recrutarea de noi agenți din rândul militarilor, oamenilor de afaceri și tuturor celor care au părăsit Rusia după începerea invaziei din Ucraina.

În luna martie a anului trecut, la mai puțin de o lună de la declanșarea războiului, Kremlinul a acuzat atât CIA, cât și FBI, că au încercat să recruteze angajați ai ambasadei ruse de la Washington.

Decizia Roskomnadzor vine la o zi după ce Procuratura Generală a Rusiei a adăugat publicația de știri independentă Meduza pe lista organizațiilor „indezirabile" din țară, o sancțiune menită să forțeze entitățile să se desființeze și care îi expune pe angajații și donatorii acesteia la riscul unor pedepse semnificative cu închisoarea.

Într-o declarație prin care a anunțat decizia, procurorul general al Rusiei a declarat că publicația de știri cu sediul în Letonia „reprezintă o amenințare la adresa bazelor sistemului constituțional și a securității Federației Ruse".

Însă Meduza era interzisă de facto în Rusia încă din data de 4 martie a anului trecut, când Roskomnadzor a blocat accesul la site-ul său, concomitent cu restricționarea accesului la BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.