Kremlinul a declarat vineri că Statele Unite pot pune capăt rapid războiului din Ucraina, printr-o simplă comandă dată Kievului, dar că Washingtonul nu dorește să facă acest lucru, relatează TASS.

Biden si Putin alaturi de presedintele elvetian Guy ParmelinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Comentariile făcute la Kremlin de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, vin la o zi după ce fostul președinte american Donald Trump și-a exprimat opoziția față de trimiterea unor tancuri Ucrainei.

„ÎNTÂI VIN TANCURILE, APOI ARMELE NUCLEARE. Opriți acest război nebunesc, ACUM. Atât de ușor de făcut”, a transmis fostul președinte republican pe Truth Social, rețeaua de socializare pe care a lansat-o în octombrie 2021.

Ulterior, Trump a notat într-un nou mesaj scris doar cu majuscule că „dacă eram eu președinte războiul Rusia/Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată, dar chiar și acum, dacă aș fi președinte, aș fi capabil să negociez în decurs de 24 de ore o încheiere a acestui război îngrozitor și care escaladează rapid. Ce risipă tragică de vieți omenești!!!”.

Comentariile făcute de fostul președinte republican au venit după ce succesorul său din Partidul Democrat, Joe Biden, a anunțat miercuri că a autorizat trimiterea în Ucraina a 31 de tancuri Abrams de fabricație americană.

Cum comentează Kremlinul declarațiile lui Trump despre oprirea războiului din Ucraina

„Probabil, teoretic, domnul Trump nu este departe de adevăr: într-adevăr, președintele SUA dacă vrea să pună capăt acestui conflict, o poate face foarte repede, folosindu-și capacitatea de a da instrucțiuni regimului de la Kiev”, a declarat vineri Dmitri Peskov în timpul conferinței sale zilnice, după ce a fost întrebat de jurnaliștii de la Moscova cu privire la afirmațiile lui Donald Trump.

„O instrucțiune corespunzătoare de la Washington pentru regimul de la Kiev este suficientă și toate aceste lucruri pot fi încheiate. Desigur, nu într-o zi, nici în două. Dar cheia regimului de la Kiev este în mare parte în mâinile Washingtonului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„În același timp, vedem că actualul șef al Casei Albe nu vrea să folosească această cheie, dimpotrivă, el alege calea de a continua pomparea de arme în Ucraina și așa mai departe”, a continuat acesta, totodată dându-i dreptate fostului președinte american în ceea ce privește escaladarea conflictului.

„Putem fi de acord cu aceste cuvinte în sensul că există într-adevăr o escaladare a tensiunii. Escaladarea tensiunii are loc, printre altele, datorită acelor decizii care sunt luate în primul rând la Washington și în capitalele europene sub presiunea Washingtonului”, a subliniat Peskov.

„Mă refer la furnizarea de arme, tancuri, și așa mai departe, și continuarea discuțiilor care acum sunt despre [livrările] de aviație”, a explicat el cu referire la articolul publicat joi de Politico care afirmă că în rândul partenerilor Ucrainei se discută despre posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă Kievului.

Noi tancuri pentru Ucraina din Europa și Statele Unite

Comentariile Kremlinului vin în contextul în care premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele deja furnizate anul trecut și cele 14 vehicule principale de luptă Leopard promise pe 11 ianuarie.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Morawiecki a anunțat încă din data de 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta.

PT-91 „Twardy” („tare”, „dur” sau „rezistent”) este un tanc principal de luptă fabricat în Polonia ca o îmbunătățire a modelului T-72M1 (varianta de export a tancului T-72 fabricată sub licență în Polonia), acesta intrând în dotarea armatei poloneze în anul 1995.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercurea aceasta că Germania va aproba transferul în Ucraina a tancurilor Leopard 2 din dotarea forțelor armate poloneze și că guvernul de la Berlin va trimite la rândul său o companie de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

La scurt timp după anunțul său și alte state europene și-au exprimat intenția în acest sens.

Regulamentele NATO privind achizițiile și exporturile de armament prevăd că țara în care a fost fabricat un anumit echipament sau o armă trebuie să își dea acordul pentru trimiterea lor în state țerțe.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.