Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja, relatează Ukraîinska Pravda.

Tanc PT-91 „Twardy”Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Morawieck a anunțat încă din data de 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta.

PT-91 „Twardy” („tare”, „dur” sau „rezistent”) este un tanc principal de luptă fabricat în Polonia ca o îmbunătățire a modelului T-72M1 (varianta de export a tancului T-72 fabricată sub licență în Polonia), acesta intrând în dotarea armatei poloneze în anul 1995.

Prin urmare, ele sunt tancuri relativ moderne comparativ cu unele dintre modelele folosite de ambele armate în războiul din Ucraina.

Premierul polonez vorbește cu curaj de respingerea „atacurilor barbare” ale Rusiei

„Dacă nu vrem ca Ucraina să fie înfrântă trebuie să fim foarte curajoși și deschiși în ceea ce privește susținerea Ucrainei”, a mai spus Mateusz Morawiecki.

„Dacă, doamne ferește, Ucraina eșuează în a-și apăra suveranitatea și libertatea, acesta ar fi doar primul pas în strategia nebunească a Kremlinului de a reconstrui Imperiul Rus din trecut”, a subliniat premierul polonez.

„Iar eu cred că dacă Rusia vrea creștere stabilă și pe termen lung, stabilitate și dezvoltare într-un mod pașnic, trebuie să respingem toate aceste atacuri barbare ale rușilor. Acestea au fost argumente care cred că au fost de asemenea importante pentru cancelarul Scholz, pentru președintele Macron și aliații noștri din Europa de Vest”, a mai spus liderul de la Varșovia.

Pe 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercurea aceasta că Germania va aproba transferul și că guvernul de la Berlin va trimite la rândul său o companie de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

La scurt timp după anunțul său și alte state europene și-au exprimat intenția în acest sens, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.