Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că va continua „să discute cu Rusia”, în ciuda criticilor, şi a lansat un apel Chinei să se pronunţe împotriva „războiului imperialist” din Ucraina.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

„Toate ţările noastre trebuie să respecte o poziţie comună, aceea a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale (...) oricare ar fi prieteniile, alianţele pe care le putem nutri”, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vineri, în cursul unei recepţii la Palatul Elysée cu ocazia Anului Nou din calendarul lunar, relatează agențiile AFP și Agerpres.

„Alteori unii au putut să-mi reproşeze că vorbesc cu Rusia, dar voi continua să vorbesc cu Rusia”, a adăugat Emmanuel Macron, unul dintre rarii şefi de stat occidentali care au păstrat contactul cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

„Cine ar putea apăra posibilitatea unei ordini internaţionale libere şi stabile dacă am închide ochii în faţa unui război imperialist?”, a lansat el într-o aluzie în special la China.

„Cu toţii suntem responsabili pentru această ordine şi trebuie să o facem respectată fiind clari cu privire la principiile noastre”, a continuat Emmanuel Macron, în faţa unui public format din personalităţi economice, artistice şi academice legate de Asia.

Macron către Xi: „Stabilitatea lumii este şi în interesul Chinei”

La summitul G20 din noiembrie din Indonezia, el l-a îndemnat pe omologul său chinez, Xi Jinping, „să-şi unească forţele” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că „stabilitatea” lumii este şi în „interesul” Chinei.

Moscova şi Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică a Statelor Unite şi a aliaţilor lor. De asemenea, Rusia încearcă să-şi consolideze legăturile cu China în faţa sancţiunilor occidentale impuse în urma ofensivei sale împotriva Ucrainei.

În ceea ce priveşte zona Asia-Pacific, „provocările nu lipsesc”, a subliniat preşedintele francez. Trebuie să „reducem tensiunile în întreaga regiune, să permitem ca pacea, respectul pentru stabilitate să existe în continuare pe întreg continentul şi, totodată, să facem faţă împreună provocărilor majore ale momentului”, precum încălzirea globală, a spus el.

Statele Unite şi partenerii lor sunt îngrijoraţi de o posibilă tentaţie a Beijingului de a invada Taiwanul, după precedentul rusesc din Ucraina.

China este, de asemenea, acuzată că urmăreşte scopuri expansioniste în Marea Chinei de Sud, reaminteşte AFP.

___