O înregistrare video cu o manevră inexplicabilă a unui tanc rusesc care a dus la doborârea mai multor soldați ai Moscovei a atras un val de ironii pe rețelele de socializare.

Tanc T-72 rusesc in UcrainaFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Deși este destul de neclară, înregistrarea video arată ceea ce pare a fi o „operațiune de salvare” care nu a decurs conform planului pentru militarii Rusiei. Mai mulți soldați ruși pot fi văzuți așteptând deasupra unui vehicul blindat scos din acțiune sosirea unui tanc trimis probabil să îi recupereze.

De altfel, alte două vehicule blindate puternic avariate ale armatei ruse pot fi văzute în imediata apropiere. Înregistrarea arată însă cum turela tancului „salvator” pare scăpată de sub control de tanchiștii ruși, aceasta rotindu-se în toate părțile și doborându-i la pământ pe soldații care așteptau liniștiți să fie luați la bordul vehiculului de luptă.

Ceea ce se întâmplă apoi pare și mai bizar, soldații ruși luând-o la fugă în mare viteză după doar câteva secunde în care au părut să stea să se dezmeticească cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat. În jurul secundei 00:20 poate fi văzut cum inclusiv doi militari ruși care încă se aflau în interiorul vehiculului avariat ies din acesta și încep să fugă.

Unii internauți au speculat că s-ar putea ca tancul în cauză să fi fost de fapt unul ucrainean, ținând cont că ambele armate au în dotare numeroase modele moștenite din perioada sovietică, și au amintit în acest sens de o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare în luna aprilie a anului trecut și care a surprins un alt moment aparent inexplicabil: cum un grup de soldați ucraineni e secerat de la mică distanță de un tanc rusesc care se apropie fără ca nimeni să se alarmeze.

Însă acest lucru nu ar explica de ce tancul din noua înregistrare nu deschide focul cu mitraliera în timp ce se apropie de grupul de soldați ruși. În plus, pe înregistrare nu se vede în niciun moment ca tancul să fi deschis focul iar soldații ruși încep să fugă când vehiculul de luptă este poziționat perpendicular față de ei (mitraliera din interiorul tancului se află în partea sa frontală).

Dat fiind faptul că drona care a filmat scena nu a înregistrat și audio, o posibilitate ar fi ca soldații ruși să fi auzit focuri de armă sau explozii în jur, deși nu sunt vizibile în vreun fel în înregistrarea video. Dar acest lucru nu explică de ce militarii Moscovei au luat-o la goană fugind în direcția opusă propriului tanc, în loc să încerce să se adăpostească în preajma acestuia.

Armata rusă, ținta unui nou val de ironii pe rețelele de socializare

Cert este că înregistrarea video a atras o sumedenie de comentarii acide pe platformele social media, mulți dintre comentatorii de pe Twitter glumind că scena s-ar fi produs pe fondul consumului de alcool al tanchiștilor ruși.

„Ce naiba? Niciodată nu e un polițist prin preajmă când e nevoie să tragi pe dreapta un șofer beat”, a notat unul dintre utilizatorii Twitter, un altul întrebându-se dacă e „vodcă în spatele volanului?”.

„Cele două săptămâni la școala de condus tancuri au dat roade!”, afirmă ironic un alt comentariu căruia i s-a răspuns că „să fim corecți, tocmai și-a obținut carnetul de începător”.

„Când înveți să conduci un tanc în War Thunder”, a scris un alt internaut pe Twitter cu referire la popularul joc video cu tancuri.

„A doua putere militară a lumii”, a subliniat altcineva, în timp ce un alt utilizator al rețelei de socializare a remarcat că „operațiunea rusească decurge conform planului!”.

„Și nici măcar n-au sosit tancurile Leopard și Abrams”, conchide un utilizator.

Alți internauți au amintit de asemenea de o altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare înspre sfârșitul lunii octombrie a anului trecut care a surprins cum un blindat rusesc intră în plin într-un șir de mine, deși era clar vizibil pe șosea.

Înregistrarea respectivă a atras la rândul ei numeroase comentarii vizavi de presupusa stare de ebrietate a tanchiștilor ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.