Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a afirmat preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, care a ironizat totodată declaraţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaţilor occidentali.

Presedintele croat Zoran Milanovic a amenintat cu retragerea trupelor croate din NATOFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Ucraina a primit miercuri veşti despre o consolidare majoră a arsenalului său militar, Germania şi SUA anunţând că vor oferi Kievului tancuri Leopard 2 şi M1 Abrams.

Acest lucru va prelungi războiul, a susţinut preşedintele croat în faţa presei, potrivit agenţiei croate HINA, citată de Agerpres. Toate tancurile, inclusiv cele ruse şi americane, ard la fel, iar oamenii care stau în ele fie sunt ucişi, fie reuşesc să scape, a afirmat Zoran Milanovic.

„Dacă Moscova şi Washingtonul nu vor ajunge la o înţelegere, lumea se va îndrepta încet către al treilea război mondial”

Războiul în Ucraina va dura până când Moscova şi Washingtonul se vor înţelege cumva să-i pună capăt, ceea ce este dificil şi îndepărtat, consideră preşedintele croat.

În asemenea discuţii nici Zagrebul, nici Berlinul, nici Parisul şi nici Bruxellesul nu vor fi consultate, dar dacă ele nu vor avea loc lumea va începe să se îndrepte încet către al treilea război mondial, a estimat el în continuare.

„Poate că Germania e în război cu Rusia. Le urez succes de data asta, să se termine mai bine ca acum 70 de ani”

Preşedintele Croaţiei a dezaprobat-o pe şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care ar fi afirmat în faţa Consiliului Europei că aliaţii occidentali trebuie să fie uniţi, întrucât „luptăm într-un război împotriva Rusiei, nu între noi”.

„Poate că Germania este în război cu Rusia. Le urez succes de data asta, să se termine mai bine ca acum 70 de ani, dar noi nu suntem în război cu nimeni”, a reacţionat preşedintele croat. „Ea (Annalena Baerbock) ne spune că noi toţi suntem în război cu Rusia. Noi nu suntem, America este, noi suntem doar pioni”, a concluzionat el.

Contrele președinte - premier

În timp ce premierul croat Andrej Plenkovic s-a arătat favorabil sprijinului militar pentru Ucraina, preşedintele Zoran Milanovic s-a manifestat împotriva acestei susţineri şi a respins în noiembrie propunerea guvernului de la Zagreb ca ţara sa să participe la instruirea soldaţilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a UE (EUMAM) pentru a se opune agresiunii ruse.

Preşedintele Zoran Milanovic a motivat că această acţiune ar încălca Constituţia Croaţiei, întrucât nu clarifică baza pentru declararea Ucrainei ţară aliată, în contextul în care ea nu este nici membră a UE, nici a NATO.

Apoi, în decembrie, parlamentarii croaţi au respins la limită propunerea ca ţara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană, după ore de dezbateri încinse ce reflectă diviziunile profunde între premier şi preşedintele ţării.

Citește și:

___