Rusia a cerut vineri explicații după ce ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat că Europa poartă un război împotriva Rusiei, atât Berlinul și Parisul respingând ulterior acuzațiile Moscovei că noile livrări de echipament militar către Ucraina înseamnă că participă la conflict, relatează Agerpres.

Annalena BaerbockFoto: Kira Hofmann / imago stock and people / Profimedia

Kremlinul a denunţat „angajamentul direct” al Occidentului în conflict prin promisiunea de a livra Ucrainei tancuri germane şi americane.

În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a cerut vineri explicaţii din partea ambasadorului Germaniei de la Moscova în legătură cu ceea ce consideră a fi declaraţii „contradictorii” ale Berlinului, potrivit DPA.

Zaharova a afirmat că, pe de o parte, Germania a spus că nu este parte a conflictului din Ucraina, dar, pe de altă parte, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat că ţările din Europa sunt în război cu Rusia.

„Ei înşişi înţeleg despre ce vorbesc?”, a scris Zaharova pe Telegram.

Șefa diplomației germane, afirmații explicite despre un război al Europei împotriva Rusiei

Baerbock a cerut coeziune printre aliaţii occidentali, într-o declaraţie făcută marţi la Consiliul Europei de la Strasbourg.

„Luptăm într-un război împotriva Rusiei, nu între noi”, a declarat şefa diplomaţiei germane, potrivit DPA şi AFP.

Mass-media de stat din Rusia a profitat imediat şi au folosit declaraţia ca frază-cheie în războiul de propagandă drept dovadă că Germania şi celelalte ţări din UE sunt părţi directe în conflictul din Ucraina şi luptă împotriva Rusiei.

Guvernul german neagă constant că este parte a războiului din Ucraina.

Miercuri seară, cancelarul german Olaf Scholz a răspuns unei întrebări a postului public de televiziune ZDF dacă Germania şi aliaţii ei nu cumva participă la război prin livrările de tancuri către Ucraina care tocmai au fost decise.

„Nu, cu siguranţă nu. Nu trebuie să existe un război între Rusia şi NATO”, a spus el. Ministerul de Externe de la Berlin a clarificat de asemenea afirmaţiile făcute de Baerbock, subliniind că Germania „nu este parte a conflictului”.

Germania este tot mai criticată în Rusia pentru că foloseşte arme grele împotriva soldaţilor ruşi pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, după ce a fost de acord să livreze tancuri de luptă Leopard 2 către Ucraina, scrie Reuters.

Noi tancuri promise Ucrainei de cancelarii occidentale

La rândul său, Ministerul de Externe francez a transmis joi că nici Franţa şi niciunul dintre partenerii săi nu sunt în război împotriva Rusiei, potrivit AFP.

„Răspundem foarte clar că nu suntem în război cu Rusia şi niciunul dintre partenerii noştri nu este”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre, într-o conferinţă de presă.

„Livrările de echipamente militare ca parte a exercitării legitimei sale apărări (...) nu constituie o co-beligeranţă. Respingem aceste afirmaţii ale Kremlinului”, a spus ea. Președintele Emmanuel Macron anunțase pe 4 ianuarie că Franța va trimite Ucrainei vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei.

De altfel, mai multe cancelarii occidentale au insistat asupra caracterului defensiv, potrivit lor, al acestor tancuri, pentru a dezamorsa furia Moscovei.

Aceste livrări şi ajutorul militar se înscriu în cadrul „angajamentului ţărilor din întreaga lume, conduse de SUA, de a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială (...). Nu este vorba de o ofensivă împotriva Rusiei”, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Germania şi-a dat miercuri acordul pentru trimiterea de tancuri grele Leopard 2 în Ucraina, decizia fiind aşteptată în special de Norvegia şi Polonia, care au anunţat imediat apoi că trimit astfel de blindate Kievului. SUA au anunţat la rândul lor că vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams.

Vineri, Polonia a anunțat de asemenea că va trimite alte 60 de tancuri forțelor ucrainene, pe lângă cele peste 200 vehicule de fabricație sovietică livrate deja anul trecut și cele 14 tancuri principale de luptă Leopard promise pe 11 ianuarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.