Fondul de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane, anunțat de Olaf Scholz după invazia rusă în Ucraina, „nu va fi suficient”, a avertizat vineri noul ministru al apărării, Boris Pistorius, citat de AFP.

Boris PistoriusFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Cele 100 de miliarde nu vor fi suficiente”, a declarat noul ministru, numit pe 17 ianuarie, pentru cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Acesta a fost anunțul cheie al cancelarului german la 27 februarie 2022, la trei zile după atacul rusesc, într-un discurs în Bundestag, în care a declarat o „schimbare de eră” în Europa.

Dar „cu fiecare sistem nou, avem și noi costuri de întreținere. Cu fiecare sistem nou, apar costuri noi și mai mari”, a explicat ministrul social-democrat.

Același lucru este valabil și pentru bugetul anual de apărare de aproximativ 50 de miliarde de euro: „Nu presupun că va fi suficient”, recunoaște Pistorius.

Germania, care a anunțat livrarea de diferite tipuri de arme către Ucraina (vehicule blindate ușoare, tancuri grele, lansatoare multiple de rachete etc.), se confruntă astfel, potrivit ministrului, cu noi cheltuieli de achiziție care nu au fost prevăzute acum unsprezece luni, la începutul atacului rusesc.

14 noi obuziere blindate 2000 și cinci lansatoare multiple de rachete Mars II, precum și 500 de rachete antiaeriene Stinger, 100.000 de grenade și 28.000 de căști de protecție urmează să fie achiziționate pentru Bundeswehr, ceea ce ar trebui să ducă la cheltuieli de câteva miliarde de euro.

Cele 14 tancuri Leopard 2 de tip 2A6 pe care Berlinul intenționează să le livreze Ucrainei la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie vor trebui de asemenea înlocuite, cu sume mai mari din cauza inflației și a creșterii costurilor de producție. „Muniția nu crește în copaci și nu trebuie doar culeasă”, a rezumat ministrul.

„Pe termen mediu și lung, trebuie să construim o industrie de armament în Europa care să poată face acest lucru. Nu toată lumea trebuie să dezvolte toate sistemele de armament. Și ar trebui să ajungem la sisteme de arme standardizate în Europa”, a declarat ministrul.

„Trebuie să fim mai rapizi în ceea ce privește achizițiile”, a conchis ministrul, care urmează să poarte săptămâna viitoare discuții cu industria de apărare germană.

Olaf Scholz a declarat la sfârșitul lunii septembrie că dorește ca Germania să aibă „cea mai bine echipată forță armată din Europa”. Dar decenii de investiții insuficiente în apărare au făcut ca această sarcină să fie descurajantă.

Berlinul a promis, de asemenea, să atingă pragul de 2% din PIB-ul național dedicat anual cheltuielilor militare „în următorii ani”, în conformitate cu angajamentele sale față de NATO.