Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina și pregătește noi măsuri împotriva Moscovei, potrivit AFP.

Un localnic trece prin fata unei cladiri distruse de bombardamente in UcrainaFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Sancțiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost înăsprite semnificativ după ce invazia a început în februarie 2022. Acestea au fost prelungite în mod sistematic pentru perioade de șase luni în ultimii opt ani.

UE a impus Rusiei nouă runde de sancțiuni de la începutul ofensivei militare, la 24 februarie. Măsurile au afectat principalele exporturi de petrol ale Rusiei, au tăiat accesul băncilor sale la sistemul global de plăți Swift și l-au vizat personal pe președintele Vladimir Putin.

De data aceasta, unele țări din Europa de Est au încercat să prelungească sancțiunile cu un an pentru a bloca măsura pentru o perioadă mai lungă, dar nu au reușit să obțină acest lucru. Sancțiunile sunt decise în unanimitate de către UE-27.

Comisia Europeană lucrează în prezent la propuneri pentru o a zecea rundă de sancțiuni. Dar devine din ce în ce mai dificil să se ajungă la un acord între toate statele membre, spun oficialii UE.

Ucraina a cerut sancțiuni pentru industria de rachete și sectorul energiei nucleare din Rusia. De asemenea, UE ia în considerare extinderea sancțiunilor și la aliatul Moscovei, Belarus, care este folosit de Kremlin ca punct de sprijin pentru efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.