Ministerul rus de Externe a anunțat vineri că i-a ordonat ambasadorului leton la Moscova, Maris Riekstins, să părăsească Rusia în termen de două săptămâni, ca măsură de reciprocitate după o decizie similară a Letoniei.

Sediul Ministerului rus de Externe, din Piața Smolenskaia, MoscovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ambasadorului Letoniei, dl. Riekstins, i s-a ordonat să părăsească Federația Rusia în termen de două săptămâni”, potrivit unui comunicat difuzat vineri de MAE rus, citat de CNN.

La începutul acestei săptămâni, Letonia a anunțat expulzarea ambasadorului rus la Riga și, totodată, reducerea nivelului relațiilor sale diplomatice cu Moscova, la câteva ore după o decizie similară a Estoniei.

„Ambasadorul rus va părăsi Letonia până cel târziu pe 24 februarie 2023. În mod similar, ambasadorul Letoniei în Rusia va părăsi Rusia până pe 24 februarie”, a anunțat Ministerul leton de Externe într-un comunicat, citând ca motive ale deciziei sale continuarea conflictului din Ucraina și „solidaritatea cu Estonia și Lituania”.

Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând „rusofobia totală” a Tallinn-ului după ce țara baltică i-a cerut să își reducă prezența diplomatică de pe teritoriul său.

___