Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând „rusofobia totală” a Tallinnului după ce țara baltică i-a cerut să își reducă prezența diplomatică de pe teritoriul său, relatează Reuters și Agerpres.

Serghei Lavrov și Maria ZaharovaFoto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

„Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023", a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn.

„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, se mai menţionează în comunicat.

Măsura anunțată luni de Moscova vine după ce pe 11 ianuarie Ministerul de Externe al Estoniei a declarat că l-a notificat pe ambasadorul Rusiei despre necesitatea reducerii numărului de diplomați ruși la opt până la 1 februarie.

„Scopul deciziei este realizarea parității în numărul de angajați ai ambasadei, ceea ce înseamnă că numărul de posturi în reprezentanțele ruse și estone în capitalele țărilor va fi același”, a anunțat Ministerul de Externe de la Tallinn într-un comunicat de presă.

Estonia spune că Rusia nu promovează legăturile diplomatice

Urmas Reinsalu, ministrul eston de Externe a declarat la momentul respectiv că, dat fiind războiul din Ucraina, ambasada Rusiei nu promovează relațiile dintre Tallinn și Moscova și, prin urmare, „nu există temei” pentru ca ambasada să funcționeze în componența sa actuală.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse.

Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare Ucrainei.

Comentând reducerea legăturilor diplomatice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că „regimul din Estonia a primit ce merită”.

La începutul acestui an guvernul de la Tallinn a alocat aproape un milion de euro pentru demontarea tuturor monumentelor sovietice rămase pe teritoriul său, la fel ca restul statelor baltice și Polonia.

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.