În cea de-a 334-a zi de război, continuă bombardamentele rușilor în regiunile Sumî și Dnipropetrovsk, în vreme ce în zona Zaporojie, ambele tabere aflate în conflict spun că au făcut progrese. ​Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică seara că o problemă cronică a ţării, corupţia, nu va fi tolerată şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână. ​Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns comparaţiilor dintre el şi Rasputin spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front din Ucraina în ultimele luni, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt, potrivit CNN.
  • Cum se pregătesc forțele ucrainene pentru iminenta ofensivă rusă. Tancuri T-72 vechi trag focuri de armă în ceață, în timp ce trupele terestre se antrenează să ia cu asalt clădiri abandonate. Unele dintre antrenamente au loc în orașul Pripiat, un oraș sinistru și liniștit, părăsit de la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.
  • Ucraina are nevoie de sute de tancuri, nu de 10-20, spune şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev. „Avem nevoie de tancuri - nu 10-20, ci câteva sute. Scopul nostru - granițele din 1991 și pedepsirea inamicului, care va plăti pentru crime” - a scris Andrii Yermak într-un mesaj postat luni pe Telegram.
  • Borrell susține că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2. Întrebat despre această problemă, Borrell a declarat astăzi la o conferință de presă: "Se pare că Germania nu va interzice exportul acestor arme, dacă unele state membre ale UE care le au vor dori să le trimită", potrivit Al Jazeera.
  • Andrei Kozirev, primul ministru de Externe al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, afirmă că președintele Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare în Ucraina, asemănându-se din acest punct de vedere cu predecesorii săi sovietici.
  • Zelenski anunţă că funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale.
  • Serghei Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova. „Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat Serghei Lavrov.
  • „Superpower”. Actorul și regizorul american Sean Penn va prezenta în premieră la festivalul de film de la Berlin, care va avea loc luna viitoare, un documentar pe care l-a filmat la Kiev și care îl prezintă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au anunțat organizatorii
  • Comentariile lui Babis privind articolul 5 al NATO înfurie Polonia și statele baltice. Polonia și statele baltice au denunțat luni comentariile candidatului ceh la președinție Andrej Babis, care a declarat că, dacă va fi ales, nu va trimite soldați pentru a ajuta la apărarea colectivă a NATO, potrivit AFP.
  • La fel ca Estonia, Letonia îi cere ambasadorului rus să plece. Letonia a anunțat luni că i-a cerut ambasadorului rus să părăsească teritoriul leton și a decis să reducă nivelul relațiilor sale diplomatice cu Moscova, la câteva ore după o decizie similară a Estoniei, potrivit AFP.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 333:

01:35Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: „Bătălia pentru Donbas continuă. Bătălia pentru sud continuă. Vedem ce forţe adună Rusia şi ştim cum să răspundem”

01:19Rusia a trimis zeci de mii de soldați pentru a întări liniile de front- oficial militar american

Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front din Ucraina în ultimele luni, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt, potrivit CNN.

În Ucraina, funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

01:05Ucraina are nevoie de sute de tancuri, nu de 10-20, spune şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev

„Avem nevoie de tancuri - nu 10-20, ci câteva sute. Scopul nostru - granițele din 1991 și pedepsirea inamicului, care va plăti pentru crime” - a scris Andrii Yermak într-un mesaj postat pe Telegram.

00:43Borrell susține că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a le furniza Ucrainei.

Întrebat despre această problemă, Borrell a declarat astăzi la o conferință de presă: „Se pare că Germania nu va interzice exportul acestor arme, dacă unele state membre ale UE care le au vor dori să le trimită”, potrivit Al Jazeera.

00:20 Zelenski anunţă că funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

„Există o decizie de principiu a Consiliului Naţional pentru Apărare privind deplasările oficialilor în străinătate. Aceasta se aplică tuturor funcţionarilor din guvernul central şi de la diverse alte niveluri ale administraţiei locale. Se aplică forţelor de ordine, deputaţilor poporului, procurorilor şi tuturor celor care ar trebui să lucreze pentru stat şi în stat. Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara funcţiei publice. Funcţionarii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop neguvernamental”, a anunţat președintele ucrainean în mesajul transmis, ca în fiecare seară, către naţiune și în care face bilanţul zilei.

„În termen de cinci zile, Cabinetul de Miniştri va elabora o procedură de trecere a frontierei pentru funcţionari, astfel încât doar o călătorie de lucru reală să poată fi motivul trecerii frontierei”, a precizat Volodimir Zelenski.

00:06Zelenski anunță schimbări de personal în cadrul guvernului ucrainean

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat luni că vor avea loc schimbări de „personal” în cadrul guvernului ucrainean, fără a numi în mod specific persoanele afectate.

„Există, de asemenea, decizii de personal - unele luate astăzi, altele vor fi luate mâine - în ceea ce privește managerii de diferite niveluri din ministerele guvernamentale și din alte agenții guvernamentale centrale, din regiuni și din sistemul de aplicare a legii”, a declarat Zelenski în timpul discursului său zilnic, de seară.

Amintim că, în urmă cu o zi, preşedintele ucrainean a anunţat că pregăteşte măsuri şi decizii menite să întărească statul, după descoperirea unor cazuri de corupţie.

Cum se pregătesc forțele ucrainene pentru iminenta ofensivă rusă

23:57 „Superpower”: Sean Penn va prezenta în premieră la Berlinală documentarul cu Zelenski

Actorul și regizorul american Sean Penn va prezenta în premieră la festivalul de film de la Berlin, care va avea loc luna viitoare, un documentar pe care l-a filmat la Kiev și care îl prezintă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au anunțat organizatorii, potrivit Al Jazeera.

23:35 Serghei Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova

„Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat Serghei Lavrov. „Este binecunoscut şi absolut public şi faptul că ai noştri colegi americani, britanici şi unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev”, a mai susținut şeful diplomaţiei ruse.

22:49Cum se pregătesc forțele ucrainene pentru iminenta ofensivă rusă

Tancuri T-72 vechi trag focuri de armă în ceață, în timp ce trupele terestre se antrenează să ia cu asalt clădiri abandonate. Unele dintre antrenamente au loc în orașul Pripiat, un oraș sinistru și liniștit, părăsit de la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

22:16 Vă recomandăm spre informare analiza CNN: De ce Germania se luptă cu ideea de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina

Decizia Germaniei de a trimite tancuri nu va fi bine primită de aliații săi, atât pe termen imediat, cât și pe termen lung.

„Este ca și cum acidul ar eroda strat după strat de încredere”, a declarat vineri pentru CNN un diplomat NATO de rang înalt. Diplomatul a adăugat că ezitarea Germaniei ar putea avea, de asemenea, un impact de durată asupra restului Europei și ar putea împinge alți membri ai alianței mai aproape de SUA, chiar dacă Germania este reticentă în acest sens.

Rusia „ar trebui să se aștepte ca noi să răspundem” cu aceste arme

21:30UE aprobă încă 500 de milioane de euro pentru înarmarea Ucrainei, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni pe tema tancurilor

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să aloce încă 500 de milioane de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce Berlinul - unde declaraţiile ministrului de externe Annalena Baerbock au dat naştere la oarece confuzie - se confruntă cu presiuni în legătură cu solicitările Kievului de a-i furniza tancurile Leopard fabricate în Germania.

21:12Comentariile lui Babis privind articolul 5 al NATO înfurie Polonia și statele baltice

Polonia și statele baltice au denunțat luni comentariile candidatului ceh la președinție Andrej Babis, care a declarat că, dacă va fi ales, nu va trimite soldați pentru a ajuta la apărarea colectivă a NATO, potrivit AFP.

20:50 Germania a trimis luni către Polonia două din cele trei unităţi de rachete antiaeriene Patriot care vor contribui la apărarea teritoriului polonez.

În noiembrie anul trecut, doi bărbaţi au fost ucişi de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiunea respectivă - un incident care a provocat temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde peste graniţă.

„Unul din motivele din care Germania va sprijini acum flancul estic al NATO din Polonia este desigur acela că am văzut cât de rapid se poate extinde războiul dintre Rusia şi Ucraina în ţări membre NATO”, a declarat colonelul Joerg Sievers presei, în localitatea Gnoien din nord-estul Germaniei, înainte de plecarea în misiune a bateriilor Patriot.

20:18 Kremlinul: Este „prea devreme” pentru a vorbi despre candidatura lui Putin în 2024

Este „prea devreme” să se vorbească despre o potențială candidatură la realegerea lui Vladimir Putin în 2024, a declarat Kremlinul, potrivit Al Jazeera.

20:02O deputată SUA despre trimiterea de tancuri la Kiev: Rusia „ar trebui să se aștepte ca noi să răspundem” cu aceste arme

Reprezentantul Chrissy Houlahan, membru al comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a respins amenințarea rusă că Ucraina „va plăti” dacă Germania trimite tancuri, spunând că au mai auzit această amenințare.

„Acțiunile rușilor sunt inexplicabil de agresive și cred că ar trebui să se aștepte în totalitate ca noi să răspundem cu acest tip de sisteme de arme”, a declarat democrata din Pennsylvania într-un interviu acordat CNN.

Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare în Ucraina - fost ministru rus de Externe

19:25La fel ca Estonia, Letonia îi cere ambasadorului rus să plece

Letonia a anunțat luni că i-a cerut ambasadorului rus să părăsească teritoriul leton și a decis să reducă nivelul relațiilor sale diplomatice cu Moscova, la câteva ore după o decizie similară a Estoniei, potrivit AFP.

19:15Erdogan avertizează: Suedia să nu se aștepte la sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO după manifestațiile de la Stockholm

19:00Discuții la televiziunea publică din Rusia, în emisiunea propagandistului Soloviov: „Rusia a greșit când a lăsat Germania să se unifice”

18:22 Conform unui recent sondaj de opinie, 87% dintre ucraineni susțin aderarea țării lor la Uniunea Europeană, transmite The Kyiv Independent.

17:47Andrei Kozirev, primul ministru de Externe al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, afirmă că președintele Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare în Ucraina, asemănându-se din acest punct de vedere cu predecesorii săi sovietici.

17:30Dmitro Jivițki, guvernatorul regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, a anunțat pe Telegram că un bloc de locuințe și infrastructura feroviară au fost bombardate luni de ruși în localitatea Vorojba, transmite The Guardian.

„În jurul orei 14.00, zece obuze au explodat în centrul orașului. A fost și o lovitură directă asupra unui bloc de locuințe. Unul dintre apartamente a fost complet distrus. Alte trei locuințe au suferit pagube importante. Exploziile au distrus și spațiile comerciale din zonă”, a scris șeful administrației regionale din Sumî.

Potrivit lui, în urma atacului au fost de asemenea avariate conducte de gaz, linii de electricitate, dar linii de cale ferată.

The Guardian notează că informațiile nu au putut fi verificate deocamdată în mod independent. Regiunea Sumî se învecinează cu Rusia.

Rusia acuză „un adevărat război” cu Occidentul

16:48Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu mai este un hibrid, ci aproape un adevărat război între Occident și Rusia, a declarat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

16:32Imagini de pe front arată cum un sistem de plase improvizat de ucraineni deasupra unui obuzier autopropulsat a reușit să oprească o dronă kamikaze lansată de ruși:

16:03Un deputat important din partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a cerut ca „Arhipelagul Gulag”, cartea de căpătâi a scriitorului Aleksandr Soljenițîn, să fie interzisă în școlile din Rusia, un nou semn că propaganda rusă revine la ascunderea adevărului istoric în stil sovietic.

14:49Andrei Medvedev, fostul comandant al grupării de mercenari Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile, a fost arestat de autoritățile norvegiene în baza legii privind imigraţia, a anunţat luni poliţia norvegiană.

Polonia cere acordul Germaniei să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar spune că va ignora un aviz negativ

14:29Magnatul rus Alișer Usmanov, considerat oligarhul favorit al președintelui Vladimir Putin vrea să se pensioneze și să se retragă din munca activă. El este unul dintre oligarhii ruși sancționați de UE, Statele Unite și Marea Britanie.

13:57Polonia va aplica pentru permisiunea din partea guvernului german de a livra Ucrainei tancurile de luptă Leopard de producţie germană, a anunţat luni premierul Mateusz Morawieck, acesta adăugând însă că țara sa va ignora un eventual aviz negativ din partea guvernului de la Berlin.

13:36Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat luni că Budapesta se opune unui nou pachet de sancțiuni, al zecelea pregătit de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, afirmând că acesta ar fi o „greșeală uriașă”.

Reacție furioasă a Rusiei după un anunț al Estoniei

12:44Rusia a avut o reacție furioasă luni, anunțând că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei și denunţând „rusofobia totală” a Tallinnului după ce țara baltică i-a cerut să își reducă prezența diplomatică de pe teritoriul său.

12:28VIDEO O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a confirmat în premieră că elicopterele „Sea King” promise Kievului înspre finele anului trecut au ajuns în Ucraina.

12:00O decizie a generalului Valerii Gherasimov, noul comandant al forțelor de invazie din Ucraina, a fost pe larg ridiculizată în armata rusă și criticată de unii dintre aliații președintelui Vladimir Putin, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare privind evoluția războiului din Ucraina.

11:15Rusia a transmis luni că nu a fost stabilită o nouă dată pentru discuțiile cu Statele Unite privind tratatul de arme nucleare New Start, acuzând SUA că intensifică tensiunile dintre cele două părți, scrie Reuters. Încheiat în 2010, tratatul New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, este cel mai recent acord bilateral de acest fel între cele două mari puteri nucleare ale lumii și limitează numărul focoaselor nucleare strategice ale fiecărei părți.

11:01Pierderile suferite de Rusia până acum, conform ultimei estimări ale armatei ucrainene:

- 121.480 soldați (+720 în ultima zi)

- 3.150 de tancuri (+5)

- 6.276 blindate de luptă (+8)

- 2.146 sisteme de artilerie (+2)

- 1.894 drone (+2)

- 447 sisteme de lansatoare multiple de rachete MLRS (+2)

- 287 avioane

- 277 elicoptere

- 220 sisteme antiaeriene

- 18 nave/ambarcațiuni (+1)

Putin și-ar fi pierdut încrederea în liderul Wagner / Un sistem antiaerian Pantsir, mutat în apropiere de casa lui Putin

10:40Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, scrie Reuters, citând Financial Times.

El a spus că vrea să analizeze ideea de a administra activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie. Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept, a afirmat preşedintele Consiliului European.

10:30Un sistem antiaerian Pantsir ar fi fost pus în funcțiune foarte aproape de casa președintelui Vladimir Putin, relatează Nexta care citează o publicație din Rusia. Miutarea vine după ce în urmă cu câteva zile forțele rusești au montat sisteme Pantsir pe acoperișul unor clădiri înalte din Moscova, inclusiv pe acoperișul clădirii centrale a Ministerului Apărării.

09:50Președintele rus Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut, afirmă ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Rusia ar trimite întăriri în regiunea Herson

09:30 Armata Ucraineană: Rusia trimite întăriri în regiunea Herson

Statul Major al Ucrainei a declarat că trupele au sosit în așezările Vynohradove și Brylivka din Oblastul Herson între 18 și 21 ianuarie echipate cu arme de calibru mic și veste antiglonț. Nu a sosit nici un echipament militar, potrivit The Kyiv Independent.

08:58Imagini cu forțele ucrainene care operează mai multe elicoptere la foarte joasă altitutdine:

08:08În ultimele 24 de ore, pierderile forțelor de ocupație ruse au crescut cu 720 de oameni, 5 tancuri și 2 UAV. Spitalul Dniprorudny din Zaporojie este plin de invadatori răniți, potrivit agențiilor de presă din Ucraina.La rândul ei, presa din Moscova anunță că Armata rusă a doborât un elicopter Mi-8 ucrainean deasupra Artyomovsk (Bahmut), care încerca să evacueze ofițeri superiori ai forțelor armate ucrainene.

07:22Apărătorii ucraineni au respins atacurile rusești în 11 așezări din regiunile Lugansk și Donețk, scrie Pravda.ua

Zelenski, despre corupție: „Vreau să fie clar un lucru: nu va mai exista întoarcere la ceea ce a fost în trecut”

06:52 Președintele Volodimir Zelenski a spus că aprovizionarea Ucrainei cu zeci de tancuri occidentale împotriva miilor de tancuri pe care le are armata rusă nu va rezolva problema, dar va ajuta la motivarea armatei ucrainene, scrie Ukrinform

05:45Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că o problemă cronică a ţării pusă în fundal de războiul împotriva Rusiei, corupţia, nu va fi tolerată şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână, informează luni Reuters.

05:30​Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns duminică la comparaţiile dintre el şi Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei.

23:19Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, relatează Reuters.

22:20Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, relatează Reuters.

22:07 Parlamentarii americani fac apel duminică la guvernul SUA să trimită tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, subliniind că chiar și trimiterea unui număr simbolic unor astfel de tancuri ar fi suficient pentru a-i convinge pe aliații europeni să facă același lucru, relatează Reuters și ABC News.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

  • Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.
  • Fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson a făcut o vizită surpriză în Ucraina, unde a spus că este „momentul să se dubleze și să le ofere ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a termina treaba”. Downing Street a spus că Rishi Sunak „susține” vizita lui Boris Johnson, în ciuda avertismentelor că aceasta ar submina autoritatea actualului prim-ministru.
  • Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina.
  • Fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson a făcut o vizită surpriză în Ucraina, unde a spus că Occidentul ar trebui să ofere Ucrainei ”toate instrumentele de care are nevoie” pentru a învinge Rusia.
  • ​Cancelarul german Olaf Scholz a promis că Germania va „continua să sprijine Ucraina – atâta timp și cât va fi necesar”, adăugând: „Împreună, ca europeni – în apărarea proiectului nostru de pace european”. Noul ministru al Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, plănuiește să viziteze Ucraina în curând, a declarat el unui ziar german.
  • Rusia a susținut că a făcut progrese în regiunea Zaporojie din Ucraina. După luni de impas în regiunea de sud-est, oficialii instalați la Moscova spun că frontul este acum „mobil”, în timp ce armata ucraineană spune că unitățile ei au ocupat poziții mai avantajoase, a declarat duminică Ministerul Apărării.