Andrei Kozirev, primul ministru de Externe al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, afirmă că președintele Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare în Ucraina, asemănându-se în privința amenințărilor în acest sens cu predecesorii săi sovietici.

Andrei Kozirev in 1992, la o intalnire de la Chisinau privind situatia din Transnistria, la care a participat si Adrian NastaseFoto: Alexei Boitsov / Sputnik / Profimedia Images

Kozirev remarcă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că în prezent par să circule două justificări diametral opuse în privința motivelor pentru care Rusia nu ar trebui să fie înfrântă în Ucraina.

Prima ține de faptul că ea este prea puternică, fiind o superputere nucleară care va apela la arsenalul său de arme nucleare în cazul în care se confruntă cu o înfrângere iminentă. A doua se referă la faptul că, dimpotrivă, Rusia este un uriaș cu picioare de lut, un stat aproape eșuat care va degenera în haos în cazul unei înfrângeri, ceea ce ar lăsa arsenalul nuclear al țării în mâini incerte.

„Putin și clica sa, la fel ca predecesorii lor sovietici, sunt conștienți că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat. Nu din cauza milioanelor de victime potențiale ale unui război nuclear, ci fiindcă ar pieri și ei. Ei aleargă după bani, putere și faimă, nu suicid”, afirmă Kozirev, care a fost ministru de Externe al Rusiei timp de 6 ani, între 1990 și 1996.

El subliniază că abilitatea și hotărârea Statelor Unite de a ține piept agresiunii rusești au acționat ca un descurajator strategic timp de peste 70 de ani.

Fostul șef al diplomației rusești spune că șantajul Moscovei „nu va avea limite”, în cazul unei victorii în Ucraina

În ceea ce privește amenințările repetate ale Moscovei legate de folosirea armelor nucleare, Kozirev spune că acestea sunt în linie cu așa-zisa idee de a „escalada pentru a dezescalada” un conflict, însă că ele au doar menirea de a speria Kievul și statele occidentale pentru a convinge Ucraina să capituleze.

„Dacă Ucraina și Occidentul se predau șantajul nu va avea limite. Dacă nu, Rusia se va confrunta cu un răspuns convențional copleșitor sau o șansă ridicată de a escalada către un nivel suicidar. Conștient de aceste riscuri, Kremlinul nu și-a pus în aplicare amenințările de a folosi armele nucleare pentru a împiedica sau să se răzbune pe livrările de arme occidentale destinate Ucrainei”, subliniază el.

Kozirev spune că Kremlinul s-ar putea simți presat să folosească arme nucleare doar ca un răspuns la o invazie care amenință însăși existența „regatului lui Putin”, cum prevede și doctrina nucleară a Rusiei, ce stipulează că arsenalul nuclear al țării poate fi folosit în cazul unei situații care amenință însăși existența statului rus.

Fostul diplomat rus afirmă de asemenea că Statele Unite și NATO ar trebui să sublinieze clar motivele pentru care ajută Kievul și ce înțeleg printr-o victorie a acestuia în războiul declanșat de Putin pe 24 februarie: restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute prin tratatele internaționale.

„Această victorie n-ar fi nici de departe o amenințare existențială pentru Rusia sau Putin”, afirmă Kozirev, adăugând că, în pofida declarațiilor belicoase făcute de propagandiștii de la Moscova, Putin poate să renunțe fără probleme inclusiv la pretenția anexării teritoriilor ucrainene ocupate.

Andrei Kozirev susține că regimul lui Putin se va prăbuși într-o bună zi

Fostul șef al diplomației rusești afirmă că propagandiștii ruși vor schimba imediat placa, la indicațiile Kremlinului.

„Înfrângere? Care înfrângere? Putin a dat o lecție NATO: nu vă gândiți niciodată să atacați Rusia. În mod asemănător poate fi clamată și îndeplinirea obiectivelor pe care Putin le-a trasat la începutul invaziei: denazificarea, demilitarizarea și oprirea genocidului din Donbas au fost reușite”, explică Andrei Kozirev.

El spune că statul polițienesc pe care Putin l-a creat se va prăbuși într-o zi, lucru care ar putea deschide ușa unor reformatori. Însă el avertizează că există posibilitatea ca acest proces să fie unul de durată și că Putin sau regimul său să își mențină strânsoarea asupra puterii din Rusia pentru o perioadă lungă de timp, „transformând-o într-un fel de Coreea de Nord uriașă, o țară deprimată cu arme nucleare dependentă de China”.

Kozirev conchide prin a sublinia că dacă SUA și NATO nu vor lăsa Ucraina să cadă în acest război Rusia nu va îndrăzni în viitor să atace un vecin puternic protejat de Washington, la fel cum regimul lui Kim Jong Un nu are curaj să facă acest lucru.

Din poziția pe care a ocupat-o după destrămarea URSS Andrei Kozirev a negociat încheierea unor acorduri care au dus la rămânerea Crimeii în cadrul Ucrainei, dezarmarea nucleară a Kievului sau „înghețarea” conflictului din Transnistria.

Fostul ministru de Externe al Rusiei s-a mutat în Statele Unite în 2010, denunțând „sistemul autoritar, anti-occidental pe care domnul Putin l-a reimpus”. El locuiește la Miami din 2015.

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.