La câțiva kilometri de granița cu Belarus, forțele ucrainene se antrenează pentru ceea ce se așteaptă să fie o primăvară brutală, scrie CNN.

Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Tancuri T-72 vechi trag focuri de armă în ceață, în timp ce trupele terestre se antrenează să ia cu asalt clădiri abandonate. Unele dintre antrenamente au loc în orașul Pripiat, un oraș sinistru și liniștit, părăsit de la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

În timp ce trupele sunt puse la treabă, generalul-locotenent Serhii Naiev ia în primire o duzină de camionete înarmate cu mitraliere grele și tunuri antiaeriene, o inițiativă finanțată de populație pentru a ajuta Ucraina să respingă dronele Shahed de fabricație iraniană, care au provocat atât de multe pagube infrastructurii energetice ucrainene.

Dar Naiev crede că următoarea fază a acestui război va fi despre tancuri. Și asta înseamnă nu vechile sale T-72, ci vehicule mai moderne, cum ar fi tancurile Leopard 2 și Challenger.

Oficialii ucraineni spun că au nevoie de câteva sute de tancuri de luptă principale (Mbt) - nu doar pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a duce lupta în fața inamicului în următoarele luni.

„Bineînțeles, avem nevoie de un număr mare de tancuri occidentale. Acestea sunt mult mai bune decât modelele sovietice și ne pot ajuta să avansăm”, a declarat Naiev.

„Facem noi unități militare. Iar următoarele noastre acțiuni vor depinde de pregătirea lor de luptă. Prin urmare, asistența occidentală este extrem de importantă”, spune el. (integral pe CNN)

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.