Rusia a transmis luni că nu a fost stabilită o nouă dată pentru discuțiile cu Statele Unite privind tratatul de arme nucleare New Start, acuzând SUA că intensifică tensiunile dintre cele două părți, scrie Reuters. Încheiat în 2010, tratatul New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, este cel mai recent acord bilateral de acest fel între cele două mari puteri nucleare ale lumii și limitează numărul focoaselor nucleare strategice ale fiecărei părți.

Focos al unei rachete Kh-55Foto: Volodymyr Tarasov / UkrInform / Profimedia Images

Discuțiile dintre Moscova și Washington privind reluarea inspecțiilor în temeiul tratatului de reducere a armelor nucleare New Start ar fi urmat să aibă loc în noiembrie, în Egipt, dar Rusia le-a amânat.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a susținut că „nu sunt potrivite” condițiile pentru noi discuții asupra tratatului, care limitează numărul focoaselor nucleare strategice ale fiecărei părți, scrie Reuters.

  • „Situația nu permite, sincer vorbind, stabilirea unei noi date, ținând cont de această tendință de escaladare atât în ​​retorica, cât și în acțiunile Statelor Unite”, a spus Ryabkov, citat de Interfax.

În august 2022, la câteva luni de la invadarea Ucrainei, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start. MAE rus a transmis atunci că a luat această măsură ca răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Noul tratat, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani, până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

New Start limitează arsenalele Rusiei și ale Statelor Unite la maximum 1.550 de focoase desfășurate pentru fiecare dintre aceste două țări, o reducere de aproape 30% față de plafonul anterior, stabilit în 2002. De asemenea, restricționează numărul de lansatoare și bombardiere la 800.