Magnatul rus Alișer Usmanov, considerat oligarhul favorit al președintelui Vladimir Putin a cerut să fie exclus din consiliul de administrație al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia din cauza pensionării, relatează Meduza.

Aliser Usmanov alaturi de Vladimir Putin si Serghei SoiguFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Informația a fost dezvăluită în premieră de jurnaliștii de la RBC, cea mai cunoscută televiziune financiară din Rusia, aceștia obținând o fotografie cu documentul depus de Usmanov la uniune și în care cere eliberarea din funcție din cauza „pensionării și retragerii din munca activă”.

Cererea depusă de acesta urmează să fie analizată de consiliul de administrație al uniunii într-o ședință programată pentru data de 25 ianuarie, potrivit RBC.

Cei de la Meduza amintesc că Usmanov a vorbit anterior despre pensionare, afirmând încă din 2012 că își va combina toate activele într-un singur holding și se va îndepărta de managementul direct al afacerilor.

Într-un interviu acordat revistei Forbes la momentul respectiv el a spus că se va retrage cu siguranță din activitate până la vârsta de 63 ani și se ocupa de filantropie.

Alișer Usmanov are acum 69 de ani în condițiile în care vârsta de pensionare în Rusia pentru bărbați este de 60 de ani, cea mai mică din Europa. Pentru femei este de doar 55 de ani însă autoritățile ruse intenționează ca ambele să fie majorate treptat până în 2028.

Ce avere are oligarhul „deosebit de apropiat” de Vladimir Putin

Jurnalul oficial al UE îl numește pe Usmanov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, un „oligarh pro-Kremlin care are legături deosebit de apropiate cu președintele rus Vladimir Putin”.

Considerat oligarhul favorit al lui Putin, mai multe active și bunuri ale lui Usmanov au fost confiscate în Occident, inclusiv a superiahtului „Dilbar”, evaluat la 600 de milioane de dolari, după ce UE a impus sancțiuni împotriva sa.

Doar la sfârșitul lunii martie a anului trecut autoritățile italiene au confiscat în Sardinia proprietăți și bunuri ale lui Usmanov evaluate la 66 de milioane de dolari, printre care o limuzină blindată Mercedes-Maybach S650 Guard VR10 ce costă 600.000 de euro.

UE a impus sancțiuni și împotriva surorii acestuia după ce autoritățile au descoperit că el a transferat mai multe dintre activele sale pe numele ei, inclusiv superiahtul „Dilbar”, cel mai mare din lume.

Usmanov este fondatorul și cel mai mare acționar al grupului USM Holdings (deține 49% din acțiuni), care include companiile Metalloinvest, Udokan Copper și MegaFon.

El se află pe locul șapte în lista celor mai bogați miliardari ruși întocmită de Forbes, revista financiară estimându-i avereaa la 11,5 miliarde de dolari.

Marea Britanie și Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni împotriva lui Usmanov încă de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.