Italia a confiscat un Mercedes-Maybach S650 Guard VR10, o limuzină blindată neagră în valoare de 600.000 de euro, ce îi aparține oligarhului rus Alișer Usmanov, unul dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin, relatează Business Insider.

Mercedes-Maybach S650 Guard VR10Foto: Captura YouTube

Autoritățile italiene au confiscat limuzina pe insula Sardinia unde Usmanov, un oligarh cu afaceri în minerit și telecomunicații, are un complex imobiliar a cărui valoare este estimată la 17-19 milioane de euro, potrivit cotidianului Corriere della Sera, care a dezvăluit primul informația.

Ziarul local L'Unione Sarda afirmă că și complexul imobiliar din Golful Pevero a fost pus sub sechestru, măsura fiind dispusă de asemenea pentru 6 dintre autovehiculele înregistrate pe companiile Usmanov.

Aceeași sursă relatează că valoarea totală a activelor lui Usmanov confiscate în Sardinia se ridică la 66 de milioane de euro.

Alișer Usmanov este considerat „oligarhul favorit” al lui Vladimir Putin

Mercedes-Maybach S650 Guard VR10 cântărește în jur de 5 tone și este dotat cu o caroserie blindată și geamuri de 10 centimetri proiectate să reziste exploziilor și atacurilor cu mitraliere.

The Times notează că Mercedes afirmă că acest model poate rezista exploziilor a două grenade simultan.

Igor Surkis, patronul echipei de fotbal Dinamo Kiev, ar fi părăsit Ucraina cu același tip de limuzină pe 26 februarie, la două zile după declanșarea invaziei rusești.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui Alișer Usmanov pe 28 februarie, un raport al Consiliului UE notând „relațiile deosebit de apropiate” ale acestuia cu președintele rus Vladimir Putin și faptul că acesta este considerat unul dintre „oligarhii favoriți” ai liderului de la Kremlin.