Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front din Ucraina în ultimele luni, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt, potrivit CNN.

Mobilizare în RusiaFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Trupele au făcut prea puțin diferența în conflict ajungând pe front „prost echipate, prost antrenate” și „grăbite pe câmpul de luptă”, a spus oficialul.

Rusia a trimis până acum trupe doar ca să înlocuiască sau să întărească unitățile existente, în loc de unități nou organizate și coezive. Trupele au început să sosească pe câmpul de luptă în urma mobilizării declarate de Rusia a 300.000 de noi efective în octombrie, a declarat ulterior oficialul.

Vineri, președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat că Rusia a suferit „în mod semnificativ mult peste 100.000 de pierderi acum", morți sau răniți în acțiune.

Președintele rus Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut, afirmă ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Evalurea ISW notează că, în pofida numeroaselor înfrângeri și regrese suferite de forțele armate regulate, încrederea lui Putin s-ar fi îndreptat din nou spre comandamentul militar de la Moscova în condițiile în care mercenarii Wagner nu au reușit să cucerească orașul din regiunea Donețk, deși au lansat numeroase atacuri sângeroase aici de la începutul lunii august.

La aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina, războiul din această ţară s-a soldat cu aproape 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite AFP.

De asemenea, potrivit acestor estimări aproape 30.000 de civili au fost uciși.

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.