​Letonia a anunțat luni că i-a cerut ambasadorului rus să părăsească teritoriul leton și a decis să reducă nivelul relațiilor sale diplomatice cu Moscova, la câteva ore după o decizie similară a Estoniei, potrivit AFP.

Autoritățile din Letonia au început demontarea unui uriaș monument dedicat victoriei sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva regimului lui Hitler, amplasat în RigaFoto: Roman Koksarov / AP / Profimedia

„Ambasadorul rus va părăsi Letonia până cel târziu la 24 februarie 2023. În mod similar, ambasadorul Republicii Letonia în Rusia va părăsi Rusia până la 24 februarie”, a anunțat ministerul leton de externe într-un comunicat, citând ca motive ale deciziei sale continuarea conflictului din Ucraina și „solidaritatea cu Estonia și Lituania”.

Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând „rusofobia totală” a Tallinnului după ce țara baltică i-a cerut să își reducă prezența diplomatică de pe teritoriul său, relatează Reuters

„Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023", a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

Măsura anunțată luni de Moscova vine după ce pe 11 ianuarie Ministerul de Externe al Estoniei a declarat că l-a notificat pe ambasadorul Rusiei despre necesitatea reducerii numărului de diplomați ruși la opt până la 1 februarie.

„Scopul deciziei este realizarea parității în numărul de angajați ai ambasadei, ceea ce înseamnă că numărul de posturi în reprezentanțele ruse și estone în capitalele țărilor va fi același”, a anunțat Ministerul de Externe de la Tallinn într-un comunicat de presă.

Urmas Reinsalu, ministrul eston de Externe a declarat la momentul respectiv că, dat fiind războiul din Ucraina, ambasada Rusiei nu promovează relațiile dintre Tallinn și Moscova și, prin urmare, „nu există temei” pentru ca ambasada să funcționeze în componența sa actuală.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.