Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul norvegian al apărării pentru AFP, sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie.

Tanc de luptă Leopard 2Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Săptămâna trecută, țara scandinavă și-a anunțat intenția de a furniza Kievului un număr de tancuri Leopard 2, dintre care 36 sunt în serviciul armatei sale.

„Nu am stabilit încă numărul”, a declarat luni ministrul apărării Bjørn Arild Gram pentru AFP. „Este important ca acest lucru să fie coordonat îndeaproape cu partenerii, astfel încât să fie o donație care să facă o diferență pentru Ucraina”, a subliniat ministrul.

„Vrem să se întâmple cât mai repede posibil, bineînțeles. Este o nevoie urgentă”, a adăugat el în marja unei vizite la o uzină de asamblare a rachetelor antiaeriene NASAMS, proiectate de SUA și Norvegia, în Kongsberg, în sud-estul Norvegiei.

Invocând un efort concertat între aliați, Gram a reamintit că Germania a menționat livrări de Leopard 2 „la sfârșitul lunii martie”. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că vizează „sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie” pentru livrarea a 14 tancuri.

Ministrul norvegian a subliniat timpul necesar pentru a obține undă verde pentru livrări, pentru a instrui unitățile ucrainene în utilizarea tancurilor, precum și problemele logistice.

„Este o operațiune destul de mare, dar ne dorim să se desfășoare cât mai repede posibil”, a insistat el.

Alte câteva țări occidentale și-au exprimat intenția de a furniza rapid tancuri grele Ucrainei, cum ar fi Marea Britanie, care intenționează să livreze Challenger la sfârșitul lunii martie.

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.