Franța și Australia au încheiat un acord pentru producerea a mii de obuze de 155 mm pentru a fi furnizare Ucrainei pentru a o sprijini în războiul său împotriva Rusiei, au anunțat luni miniștrii Sébastien Lecornu și Richard Marles, relatează AFP.

Ministrul francez al apărării Sébastien LecornuFoto: Romain GAILLARD-POOL / Sipa Press / Profimedia

„Vor fi produse în comun câteva mii de obuze de 155 mm”, a spus ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, în timp ce ministrul australian al Apărării, Richard Marles, a vorbit despre un „proiect australian de mai multe milioane de dolari”, o „nouă cooperare între industriile de apărare australiană și franceză”.

„Acesta face parte din eforturile de sprijin ale Australiei și Franței pentru Ucraina pentru a se asigura că este capabilă să țină acest conflict și să-l încheie în propriile condiții”, a spus ministrul australian.

„Ideea este de a oferi o asistență semnificativă, și un efort care este continuu în timp”, a spus Lecornu, vizând primele livrări în primul trimestru al anului 2023, dar refuzând să intre în mai multe detalii ale contractului.

Grupul francez Nexter va lucra cu companii din Australia care vor veni cu pulberea pentru obuze, a explicat ministrul francez.

Miniștrii Apărării s-au întâlnit cu miniștrii de Externe ai celor două țări, Catherine Colonna și Penny Wong, într-o întâlnire în format 2+2 la Paris, ca parte a unei relansări recente a cooperării franco-australiene, care a fost grav afectată de afacerea Aukus din 2021, când Canberra a anulat un contract major care viza achiziția de submarine franceze, pentru a alege să cumpere submarine americane.

Obuzele de 155 mm folosesc mai multe piese de artilerie occidentală furnizate Ucrainei în războiul acesteia împotriva Rusiei, precum obuzierele franceze Caesar, obuzierele americane M777 sau Panzerhaubitze 2000 germane.

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.