Președintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni, la Haga, despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”, potrivit AFP.

Avioane F-16 ale forțelor NATOFoto: DreamsTime

El a menționat „criterii” înainte de orice decizie, cum ar fi faptul că trebuie să existe o „cerere” din partea Ucrainei, că aceasta „nu trebuie să fie escaladată” și „nu trebuie să fie de natură să lovească teritoriul rusesc, ci să ajute efortul de rezistență” și că „nu trebuie să slăbească capacitatea armatei franceze”.

„Prin definiție, nimic nu este exclus”, a spus el, subliniind totodată că ucrainenii „nu fac această cerere astăzi”.

Cu toate acestea, „în lumina acestor trei criterii, vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz”, a adăugat el, după ce a prezentat aceleași criterii pentru o eventuală trimitere de tancuri Leclerc.

„Este în funcție de cererile care sunt formulate, dar nu în funcție de zvonurile care circulă” că se iau deciziile, a subliniat șeful statului francez, precizând că ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiï Reznikov, era așteptat marți la Paris pentru discuții cu omologul său Sébastien Lecornu.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că nu există „niciun tabu, dar ar fi un pas mare” dacă Kievul ar primi avioane de luptă.

Olanda nu a primit încă o solicitare din partea Kievului de a furniza avioane de luptă, a precizat el, aprobând criteriile stabilite de omologul său francez.

După mai multe săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina și să permită altor țări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.

Dar Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz.

În schimb, Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în coordonare cu NATO, a spus Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat vineri că piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16. (foto Dreamstime)

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.