Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează o discuție pe care ar fi avut-o la Moscova cu omologul său rus Serghei Șoigu cu mai puțin de două săptămâni înaintea izbucnirii războiului, Wallace spunând că ar fi fost mințit în față că Rusia nu va invada Ucraina, scrie BBC.

Ministrul rus al Apărării, Serghei ȘoiguFoto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Aceste declarații au fost făcute de Ben Wallace în documentarul BBC „Putin Vs the West”, care va fi difuzat luni seară.

„Nu vom mai fi umiliți niciodată”

Ben Wallace a relatat că la nouă zile de la conversația telefonică între Boris Johnson și Vladimir Putin, în 11 februarie, el a mers la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Șoigu. Wallace spune că a plecat cu asigurări că Rusia nu va invada Ucraina, dar că ambele părți știau că este o minciună.

Ministrul britanic a descris întâlnirea cu Șoigu drept o „demonstrație de intimidare și de forță - „o să te mint, știi că mint și știu că știi că mint și totuși o să te mint”. Cred că a fost vorba despre a spune „Sunt puternic””, a afirmat Wallace. El a spus că această minciună i-a confirmat credința că Rusia va invada Ucraina.

Oficialul britanic a mai povestit că înainte de a pleca de la întâlnire seful Statului Major, generalul rus Valeri Gherasimov, i-ar fi spus: „Nu vom mai fi umiliți niciodată”.

La mai puțin de două săptămâni după ce Ben Wallace a părăsit Moscova, în timp ce tancurile rușilor invadau Ucraina, în 24 februarie, Boris Johnson a fost sunat la miezul nopții de președintele Zelenski. „Zelenski era foarte, foarte calm. Mi-a spus „știi, ei atacă peste tot””, și-a amintit fostul premier britanic în același documentar. El spune că s-a oferit să-l ajute pe Zelenski să plece în siguranță, iar acesta a refuzat.