O companie rusească a declarat că va oferi cinci milioane de ruble, echivalentul a 72.000 de dolari, în numerar primilor soldați care vor distruge sau captura tancuri de fabricație occidentală în Ucraina, după ce Kremlinul a promis că forțele rusești vor distruge orice mașini de luptă livrate în Ucraina, transmite Reuters.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

Statele Unite, Germania și alte câteva țări europene au promis că vor trimite Kievului zeci de tancuri grele de luptă în următoarele câteva luni pentru a ajuta la creșterea capacității militare a Ucrainei, în timp ce războiul se apropie de 12 luni.

Decizia a fost criticată de Kremlin ca fiind o escaladare periculoasă, iar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că tancurile vor „arde" pe linia frontului.

Acum, o companie rusă, Fores, o firmă cu sediul în Urali care produce materiale pentru industria energetică, oferă bani cash militarilor ruși care „capturează sau distrug" tancurile Leopard 2 de fabricație germană sau Abrams de fabricație americană.

Moscova a susținut, prin vocea lui Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Viena la Forumul OSCE, că mașinile de luptă sunt „niște bestii” echipate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu.

Compania a declarat că va plăti cinci milioane de ruble, adică 72.000 de dolari, primului soldat rus care va distruge unul dintre tancuri și 500.000 de ruble, echivalentul a 7.200 de dolari, pentru toate atacurile ulterioare.

Citește și:

NATO escaladează conflictul

Aliniată la retorica oficialilor ruși și a gazdelor televiziunilor de stat pro-război, Fores a declarat că NATO alimentează Ucraina cu o cantitate „nelimitată" de arme și că escaladează conflictul. De asemenea, a declarat că va plăti o recompensă de 15 milioane de ruble, adică 215.000 de dolari, pentru avioanele de luptă de fabricație occidentală, în cazul în care acestea vor fi livrate vreodată Ucrainei.

Tancurile nu au fost încă expediate la Kiev și ar putea dura câteva luni până când va fi trimisă cea mai mare parte a livrărilor promise.

De la începutul conflictului, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus sute de piese de armament occidental.

Kievul a respins anterior aceste declarații, subliniind, de exemplu, că Rusia susține că a distrus mai multe sisteme de lansatoare de rachete HIMARS fabricate în SUA decât cele care au fost livrate vreodată în țară.

Livrările anterioare de armament occidental, în special HIMARS, au fost creditate ca fiind cele care au schimbat cursul războiului care a intrat în a 12-a lună, ajutând Kievul să obțină o serie de victorii surpriză și împingând forțele rusești de pe teritoriul capturat la începutul invaziei.

Citește aici cele mai importante informații din a 341-a zi a războiului din Ucraina