Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a a anunțat că la alegerile europarlamentare din 9 iunie vor funcționa în străinătate 916 secții de votare, aproape dublu față de precedentul scrutin pentru Parlamentul European, din 2019, transmite News.ro.

Alegeri europarlamentareFoto: AGERPRES

„MAE acordă o prioritate maximă asigurării condiţiilor optime pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 şi pentru îndeplinirea tuturor atribuţiilor legale care revin ministerului. Vom organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, nu număr de peste 900 de secţii de votare, mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019”, a declarat Luminiţa Odobescu, într-o conferinţă de presă susţinută, luni, împreună cu şeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Totodată, Luminița Odobescu a anunțat o serie de măsuri luate de MAE care să optimizeze procesul verbal în secțiile din străinătate. Una dintre ele este legată de utilizarea tabletelor în secții, întrucât listele electorale nu se vor mai completa pe hârtie.

Harta cu secțiile de votare, publicată pe site-ul MAE

„Am solicitat şefilor de misiuni în care se concentrează importante comunităţi de cetăţeni români, în care ne aşteptăm la un număr mai ridicat de alegători, să monitorizeze acest flux de alegători la secţii şi să îi redirecţioneze, dacă va fi cazul, către alte secţii de votare”, a afirmat Luminiţa Odobescu, răspunzând unei întrebări legate de ora până la care se va putea vota în cazul aglomerării unora ditre secții.

MAE nu are atribuții legale de a monitoriza şi comunica prezenta la vot, dar intenționează să prevină aglomerările dacă sunt secții de votare în apropiere care pot prelua o parte a fluxului de votanți.

„Deci interesul nostru este de a sprijini comunităţile de români, în situaţia în care se prezintă în număr mai aglomerat şi de a evita unele posibile aglomerări la secţiile de votare, prin această redirecţionare către secţiile de votare mai apropiate”, a completat Odobescu.

Tot în sprijinul alegătorilor, MAE va publica pe site o hartă interactivă „în care vom indica în detaliu secţiile de votare şi locaţia acestora pentru a putea sprijini cetăţenii români”.

La rândul său, preşedintele AEP Toni Greblă a anunţat că de luni noapte va începe operaţiunea de tipărire a buletinelor de vot care vor fi distribuite în toate cele 916 secţii de votare de peste hotare.

„Aş vrea doar să reiau ceea ce aţi spus anterior că aţi trimis Autoritatea Electorală Permanentă numărul necesar de buletine de vot pentru ca cetăţenii să îşi poată exercita în străinătate dreptul de a alege reprezentanţii români în Parlamentul European. Primul exemplar al buletinului de vot, evident specimen, este gata, iar de la noapte va începe operaţiunea de tipărire a buletinelor de vot care vor fi distribuite tuturor celor peste 900 de secţii de votare din străintate care vor fi fost deschise în străinătate”, a explicat Toni Greblă.