Generalul francez Christophe Gomart, fost șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale și al Direcției de Informații Militare a Franței, critică perspectiva trimiterii Ucrainei a unor tancuri Leclerc de fabricație franceză.

Generalul Christophe GomartFoto: Jean Pierre Muller / AFP / Profimedia Images

„Mergem din cotitură în cotitură de la începutul războiului. La începutul conflictului Occidentul nu a vrut să furnizeze armament, apoi [țările occidentale] au fost în cele din urmă de acord să furnizeze rachete antitanc și antiaeriene cu rază scurtă de acțiune. Nu au vrut să dea tunuri, pe care le-au trimis în cele din urmă. Au fost reticente în a aborda și rachetele de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune și vehiculele blindate. Au urmat și ele. Trimiterea acestor tancuri grele urmează aceeași logică”, a declarat el într-un amplu interviu acordat revistei săptămânale Valeurs actuelles.

El a afirmat că Ucraina speră ca tancurile să poată fi folosite pentru spargerea liniilor rusești, dar că situația este una complexă și că frontul „a înghețat”.

„Deși rușii au relansat ofensive, nu au reușit să obțină vreo străpungere reală. Ucrainenii vor să facă același lucru cu aport de materiale occidentale. Ei vor să inverseze echilibrul de putere cu sprijinul acestor tancuri. Însa, eterogenitatea flotei puse la dispozitie (Challenger 2, Abrams, Leopard 2) va fi o adevărată bătaie de cap logistică”, a mai spus general-locotenentul francez.

Gomart, care a fost șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale între 2011 și 2013 și apoi al Direcției de Informații Militare de la Paris între 2013 și 2017, a afirmat de asemenea că „Ucraina nu se află într-o poziție atât de bună, în pofida contraofensivei din această vară și toamnă”.

„Rușii relansează ofensivele. Pierderile sunt numeroase atât în rândul trupelor ucrainene, cât și în partea rusă. Președintele ucrainean vrea să schimbe această situație și este gata să facă orice pentru aceasta. Obiectivul său cu aceste tancuri grele este să-i împingă pe ruși înapoi la granițele anului 1991, data independenței [Ucrainei]”, a mai spus ofițerul francez.

Întrebat despre declarațiile făcute de președintele francez Emmanuel Macron potrivit cărora Franța ar putea trimite din tancurile sale Leclerc Ucrainei, Gomart a răspuns că, din punctul său de vedere, răspunsul ar trebui să fie „nu”.

Generalul francez spune că trimiterea unor tancuri Ucrainei ar „dezarma” Franța

„Armata franceză este dezarmată prin trimiterea de tancuri Leclerc în Ucraina. Ar fi un punct fără întoarcere. Unde ne oprim? La ce va trebui să renunțăm în continuare? Mai presus de toate, este aproape imposibil să le trimiți dintr-un motiv: armata are doar 220 de exemplare. Tancul Leclerc nu mai este fabricat din 2008”, a explicat generalul francez.

„Din aceste efective, unele sunt dislocate în România, altele sunt în curs de modernizare sau urmează să fie, altele sunt în curs de întreținere, fără a le uita pe cele care sunt folosite pentru pregătirea și antrenarea echipajelor”, a mai spus el.

Amintim că în toamna anului trecut Franța a detașat în România 13 tancuri Leclerc pentru a se alătura Grupului de Luptă NATO de la Cincu.

„Într-un context de creștere a tensiunilor în lume, Franța se confruntă cu noi amenințări (...) Am fi gata să dăm această armă care este folosită pentru a proteja Franța? Este contradictoriu. Trimiterea tancurilor de acest tip în Ucraina ar slăbi forțele active ale Armatei”, a adăugat acesta.

Gomart a mai spus că o decizie de a trimite tancuri Leclerc Ucrainei ar avea ca efect reducerea timpului de pregătire pentru echipajele franceze, care astfel ar ajunge să aibă mai puțină experiență în utilizarea acestui vehicul principal de luptă.

„Așa cum a spus Președintele Republicii: unul dintre criteriile care trebuie luate în considerare este faptul de a 'nu ne slăbi propriile capacități de apărare'”, a parafrazat generalul francez un discurs ținut de Macron cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée, un tratat de prietenie semnat în 1963 între Franța și Germania de Vest.

La începutul lunii ianuarie Emmanuel Macron a anunțat însă că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.