FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a reținut trei elevi de clasa a VIII-a pe care îi acuză de avarierea unor șine de cale ferată din regiunea Moscova „la instrucțiunile unor persoane” de pe Telegram, relatează TASS.

Sediul FSB din MoscovaFoto: DreamsTime

„FSB, împreună cu angajați ai Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei de la secția [de poliție] Moscova-Kurskaia, au oprit activitățile ilegale a trei rezidenți minori din Cehov, care au deteriorat infrastructura de transport pe tronsonul de cale ferată din direcția Kursk”, a anunțat Serviciul de Securitate al Rusiei într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, elevii de clasa a VIII-a au intrat în contact pe Telegram cu persoane necunoscute care le-au promis bani în schimbul deteriorării șinelor de cale ferată.

FSB afirmă că elevii s-au filmat deteriorând șinele pentru a le demonstra acestor persoane că au dus la capăt fapta și să își primească banii. Ofițerii FSB nu au precizat suma primită de elevi sau amploarea pagubelor pe care îi acuză că le-au provocat.

„În prezent, se rezolvă problema tragerii la răspundere penală a adolescenților reținuți”, mai notează TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Elevii ruși de la 10 ani de detenție la închisoare pe viață

FSB a remarcat că astfel de acțiuni, în funcție de circumstanțe, se încadrează la articolul 205 din Codul Penal al Rusiei („Act terorist”) sau art. 281 („Sabotaj”), fapte care pot atrage o condamnare de la 10 ani la închisoare pe viață, inclusiv pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani.

„Având în vedere cele de mai sus, FSB solicită minorilor și părinților acestora, precum și altor cetățeni, să fie vigilenți, să nu urmeze indicațiile persoanelor care sunt folosite de serviciile speciale ale Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj la infrastructura de transport a Federației Ruse”, a adăugat serviciul de presă al FSB.

Serviciul de Securitate de la Moscova afirmă că inclusiv cei care au plănuit astfel de fapte pot evita răspunderea penală dacă le denunță la autorități înainte de punerea lor în practică.

În luna decembrie, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a schimbat legislația privind sabotajul pentru ca actele de sabotaj să poată fi pedepsite cu închisoare pe viață.

FSB spune că a dejucat o tentativă de sabotaj la gazoductul South Stream

„Federaţia Rusă desfăşoară o operaţiune specială, acceptă în acelaşi timp refugiaţi şi rămâne deschisă intrării şi ieşirii de cetăţeni străini” pe teritoriul său, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, în decembrie. „Pedeapsa împotriva sabotorilor va fi cât se poate de aspră”, a adăugat el.

Măsura a venit după ce în luna noiembrie FSB a declarat că a dejucat un atac terorist și sabotaj împotriva gazoductului South Stream plănuit a avea loc pe teritoriul Rusiei.

Gazprom plănuia să construiască o conductă South Stream cu 4 conducte cu o capacitate de transport 63 de miliarde de metri cubi prin Marea Neagră până în Bulgaria.

Rusia a construit infrastructura necesară pe teritoriul său însă după anularea proiectului South Stream de către guvernul de la Moscova în 2014, acesta a fost înlocuit cu Turkish Stream, un gazoduct cu o capacitate de două ori mai mică (31,5 miliarde de metri cubi) și alcătuit din doar două conducte.

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

FOTO articol: Dreamstime.com.