AvtoVAZ, cel mai mare producător de mașini din Rusia, se confruntă cu un deficit de vopsea, potrivit revistei Vedomosti, citată de The Moscow Times.

Uzina AvtoVAZFoto: DreamsTime

AvtoVAZ produce acum modele Lada doar în culorile alb, negru și verde închis, a relatat Vedomosti.

„Ne așteptăm să rezolvăm această problemă în următoarele săptămâni", a declarat un reprezentant al AvtoVAZ despre lipsa vopselelor.

„Absența materialelor de vopsitorie nu afectează volumele de producție planificate și are un caracter pe termen scurt. Situația va fi stabilizată în viitorul apropiat", a promis Ministerul Industriei și Comerțului.

Potrivit dealerilor, disponibilitatea mașinilor în alte culori este posibilă „nu înainte de luna martie".

Unul dintre dealerii regionali Lada a remarcat că AvtoVAZ a început să vopsească mașinile Granta în două culori, alb și negru, din noiembrie-decembrie 2022.

Potrivit informațiilor sale, doar aceste două nuanțe vor fi disponibile cel puțin până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, dar producătorul nu a spus ce se va întâmpla în aprilie.

Alte culori ale mașinilor sunt acum disponibile „în cantități mici", deși anterior mașinile Lada erau disponibile în șase-opt culori, potrivit unui dealer AvtoVAZ.

Sectorul auto, printre cele mai afectate de sancțiuni

Situația actuală nu va afecta cererea, pentru că până la această penurie rușii au cumpărat mai ales mașini albe și negre.

Alegerea limitată a culorilor nu este principala problemă, deoarece Lada duce lipsă de componente mai importante, amintește Serghei Udalov, director executiv al AvtoVAZ.

Materialele folosite în vopsirea mașinilor au căzut sub incidența sancțiunilor occidentale, potrivit consultanților din domeniul industriei auto, citați de Vedomosti.

La ora actuală, Rusia caută înlocuitori pentru materiile prime europene în Asia, America de Sud și Coreea.

După ce producătorii auto străini au părăsit Rusia în 2022 pe fondul războiului din Ucraina, AvtoVAZ a devenit liderul pieței.

Producția de automobile s-a numărat printre sectoarele economiei cele mai afectate de sancțiunile legate de război. (Sursă foto: Dreamstime)

Citește aici cele mai importante informații din a 341-a zi a războiului din Ucraina