Numărul turiștilor străini care au vizitat Portugalia a depășit trei milioane în perioada ianuarie-martie, fiind cel mai bun prim trimestru înregistrat vreodată, stimulat de sărbătorile de Paște, arată datele de ultimă oră ale Institutului Național de Statistică (INE), publicate luni.

Turiști din LisabonaFoto: Cristian M Balate | Dreamstime.com

Măsurând doar străinii cazați în hotelurile portugheze, numărul de vizitatori străini a crescut cu 10,6% în primul trimestru față de aceeași perioadă a lui 2023, care a fost un an record pentru turismul din Portugalia, notează Reuters.

Turismul este un element-cheie al economiei Portugaliei, toate veniturile legate de călătorii reprezentând peste 15% din produsul intern brut al țării, renumită pentru plajele sale de nisip, terenurile de golf și siturile istorice.

Sectorul turistic din Portugalia s-a recuperat după pandemia COVID-19 mult mai repede decât în majoritatea celorlalte țări.

Turismul mondial își va reveni complet după pandemie abia în acest an, în condițiile în care sosirile de turiști internaționali vor fi probabil cu 2% mai numeroase decât în 2019, a estimat în ianuarie Organizația Mondială a Turismului a Națiunilor Unite.

INE a precizat că aceste rezultate au fost influențate de efectul perioadei sărbătorilor de Paște, care în acest an e împărțită în lunile martie și aprilie, în timp ce anul trecut a fost concentrată doar în aprilie.

Numai în luna martie, peste 1,4 milioane de oaspeți au intrat în Portugalia, ceea ce reprezintă de asemenea un record, spaniolii vecini reprezentând cea mai mare parte a sosirilor, urmați de vizitatorii din Marea Britanie și Statele Unite.

foto articol: ©Cristian M Balate | Dreamstime.com