Agenția Națională de Combatere a Criminalității din Marea Britanie (NCA) a anunțat luni că a emis o alertă fără precedent pentru sute de mii de profesioniști din domeniul educației din cauza creșterii numărului de cazuri de extorcare sexuală motivată financiar, inclusiv în școli, transmite Reuters.

Infractorii cibernetici folosesc inclusiv sextorcarea pentru a obține bani de la oameniFoto: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

NCA a declarat că a existat o creștere globală a cazurilor de „sextorcare” („sextortion" în original) - în care oamenii sunt amenințați cu publicarea de fotografii cu tentă sexuală - reale sau false - dacă nu plătesc.

Deși toate grupele de vârstă sunt expuse riscului, o mare parte din cazuri implică băieți adolescenți, a afirmat NCA, ceea ce a determinat-o să ofere recomandări profesorilor cu privire la modul în care pot detecta semnele de abuz.

„Sextorcarea este o infracțiune făcută fără niciun scrupul. Făptașii nu au nicio grijă față de victime sau față de viețile care ar putea fi distruse în acest proces. Singura lor motivație este câștigul financiar", a declarat James Babbage, director general pentru amenințări în cadrul NCA, potrivit unui comunicat de presă.

„Cerem profesioniștilor din domeniul educației să ne ajute să sensibilizăm opinia publică cu privire la acest tip de infracțiune, care, din păcate, este în creștere în întreaga lume”, a adăugat el.

Anunțul vine în contextul în care un parlamentar din Partidul Conservator al premierului Rishi Sunak a părăsit formațiunea luna aceasta după ce a recunoscut că a divulgat numerele de telefon personale ale colegilor săi unei persoane pe care a cunoscut-o pe o aplicație de întâlniri.

William Wragg a declarat că s-a simțit compromis după ce i-a trimis persoanei necunoscute fotografii intime cu el însuși, ceea ce a provocat avertismente pentru legislatori să fie atenți la interacțiunile lor online.

foto articol: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com