Un bărbat a fost condamnat luni pentru incendiere involuntară și cinci foști oficiali ai pompierilor au fost găsiți vinovați de infracțiuni minore legate de răspunsul lor la incendiul devastator de vegetație din 2018, a anunțat instanța citată de Reuters și publicația elenă eKathimerini.

Incendiul din 2018 din Mati a ucis 104 persoaneFoto: Thanassis Stavrakis / AP / Profimedia

În momentul în care instanța a anunțat condamnările - și achitarea altor 15 persoane, inclusiv a guvernatorilor regionali, pentru mai multe acuzații, inclusiv omor involuntar - rudele victimelor au strigat „rușine”, a declarat unul dintre avocații acestora.

Membrii familiilor au izbucnit în lacrimi după achitări, iar unii au spus că sentințele anunțate pentru infracțiunile minore - care au prevăzut pedepse cu închisoarea, dar cu alternativa unei amenzi - au fost prea blânde, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al rudelor.

În total, 104 persoane au fost ucise în incendiul din orașul Mati, situat pe malul mării, în iulie 2018, multe dintre ele în timp ce încercau să scape printr-un labirint de străzi.

Mati, o zonă puternic împădurită, cu vedere la mare, aflată la est de Atena, era populară printre pensionari și copii care mergeau acolo în taberele de vară.

Supraviețuitorii și familiile victimelor au acuzat autoritățile de la acea vreme că nu au coordonat operațiunile de salvare și că au reacționat prea lent.

Guvernul și autoritățile locale au respins acuzațiile, au dat vina pe piromani și au declarat că vântul puternic și flăcările violente nu au mai oferit timp pentru o acțiune coordonată.

Închisoare, cu alternativa unei amenzi

Cei cinci foști oficiali ai pompierilor au fost găsiți vinovați de acuzații minore, inclusiv de omor prin imprudență, potrivit televiziunii de stat ERT și Agenției de presă din Atena.

Fostul șef al Serviciului de Pompieri din Grecia, Sotiris Terzoudis, a fost spre exemplu găsit vinovat de omor prin neglijență și vătămare corporală din neglijență pentru că a deviat un elicopter aflat în drum spre Mati.

Fiecare dintre ei a fost condamnat la o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, cu alternativa unei amenzi de aproximativ 40.000 de euro (42.900 de dolari), a declarat avocatul Alexandros Papasteriopoulos.

Un alt cetățean grec, din curtea căruia ar fi pornit incendiul, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracțiunea de incendiere involuntară, de asemenea cu alternativa unei amenzi.

Cei 15 oficiali achitați - printre care fostul șef al protecției Civile, guvernatorul provinciei Attica și mai mulți primari locali - fuseseră acuzați de infracțiuni similare.

Familiile victimelor intenționează să facă apel împotriva hotărârii judecătorești, a declarat pentru Reuters Yannis Karagkounis, un avocat care reprezintă familia uneia dintre victime.

„Suntem întristați de rezultat, dar nu ne vom opri din luptă”, a spus el.