​Rusia a trebuit să trimită acasă peste 9.000 de oameni care au fost „mobilizați ilegal”, a declarat marți procurorul general Igor Krasnov președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

soldati rusiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

„Prin eforturile supervizării [Procuraturii Generale], peste 9.000 de cetățeni care au fost mobilizați ilegal au fost trimiși acasă, inclusiv cei care, din cauza stării lor de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizați în niciun caz”, a spus Krasnov la o întâlnire televizată cu Putin la Kremlin.

Mobilizarea nu a fost efectuată de mult timp în Rusia, a adăugat el, și „a dezvăluit o mulțime de probleme semnificative”.

În plus, majoritatea problemelor legate de furnizarea de veste antiglonț și uniforme pe front „au fost rezolvate”, potrivit lui Krasnov.

„Acum controlăm furnizarea de uniforme de iarnă personalului militar mobilizat, precum și formarea de depozite adecvate și sigure pentru ei”, a spus el.

Cetăţenii ruşi au folosit crowdfunding pentru a echipa soldaţii dislocaţi în Ucraina, deoarece trupele au declarat că nu au nici măcar echipament de bază.

Putin a anunțat o „mobilizare parțială” la sfârșitul lui septembrie 2022, după ce Rusia a suferit o serie de eșecuri majore pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Controversatul proiect a stârnit proteste și un exod al bărbaților din țară înainte de a fi suspendat la 1 noiembrie, după ce ținta de 300.000 de angajați ar fi fost atinsă.

Putin a recunoscut că sunt probleme cu echipamentele rezerviștilor

​Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut la începutul lunii decembrie 2022 că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni.

El spunea atunci că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de oameni care au fost chemați într-o campanie de mobilizare în septembrie și octombrie începeau să se atenueze.

Putin a dat de asemenea la jumătatea lunii decembrie instrucțiuni pentru crearea unui așa-zis grup de lucru care să coordoneze chestiunile legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați.

Reacția lui Putin vine după luni de zile în care soldații ruși și rudele acestora s-au plâns de condițiile în care soldații sunt trimiși la război.

Prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial s-a confruntat cu disidenți pe câmpurile de luptă sau refuzul de a lupta, în contextul în care nu au fost echipați cum trebuie sau pur și simplu nu aveau ce să mănânce, nu li s-au furnizat echipamente și nici nu au fost instruiți.

Pe 25 noiembrie, Putin s-a întâlnit cu așa-zise mame ale soldaților care luptă în Ucraina și le-a promis că va analiza rapoartele despre nereguli legate de antrenament, aprovizionare cu alimente și lipsa uniformelor adecvate pentru soldații care luptă în ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială”.

Nemulțumirile soldaților față de lipsa echipamentelor au dus la violențe

Zeci de clipuri și mărturii s-au viralizat până acum pe rețelele de socializare care arată nemulțumirile soldaților și penuria de orice fel de echipamente și lipsa pregătirii.

Astfel, problemele ar începe încă din centrele de pregătire, care sunt arhipline, iar soldații se îmbolnăvesc pe capete, cum este cazul centrelor de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk.

„Medicilor locali nu li se asigură echipamentul minim necesar, iar pacienților nu li se asigură medicamente”, potrivit SOTA.

SOTA notează că bărbații mobilizați trăiesc în condiții extrem de aglomerate, aparent într-un fel de sală de sport, ceea ce probabil a contribuit la răspândirea bolii.

Un videoclip apărut pe rețelele de socializare în septembrie arată cum la instructaj li se spune noilor recruți ruși să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Uneori nemulțumirile soldaților ajung și la violențe față de superiori. Amintim aici cazul unui ofițer rus lovit și înjurat de un soldat nemulțumit de lipsa echipamentelor și a pregătirii.