Pe măsură ce probabilitatea unui nou val de mobilizare crește în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Ruși mobilizați în oașul siberian CitaFoto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Canalul de Telegram VChK-OGPU spune că a apărut un „nou serviciu neoficial”: „În afara Moscovei, serviciul de a „pierde” pur și simplu un dosar la biroul de înrolare militară costă în jur de 400.000 de ruble (5.666 de dolari). În capitală, prețul este mai mare.”

Birocrația militară a Rusiei se bazează în continuare pe hârtie, motiv pentru care au și avut loc atât de multe incendii în birourile de înrolare, bărbații speră să scape de mobilizare dacă distrug înregistrările de pe hârtie ale centrelor de recrutare.

Un tânăr de 20 de ani Nijnevartovsk care a aruncat cu cocktail-uri Molotov într-un centru de recrutare militară tocmai a fost condamnat la 12 ani de închisoare, potrivit agenției de stat TASS, citată de publicația independentă Meduza. Aceasta este prima sentință pentru o astfel de infracțiune.

Cu toate acestea, nu este clar cât de eficientă va fi această schemă de „pierdere a evidenței”, având în vedere că guvernul rus a făcut eforturi pentru a-și îmbunătăți păstrarea fișelor pentru a evita gafele și gestionarea defectuoasă care au însoțit primul val de recrutare.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei susțineau la începutul lunii ianuarie că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți, față de cei 300.000 mobilizați anterior.

Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat că Ucraina crede că recruții vor fi implicați într-un șir de ofensive rusești în primăvară și vară în estul și sudul țării.

Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, Putin afirmând luna trecută că este „inutil” să vorbească despre o nouă convocare, susținând că doar jumătate dintre cei deja mobilizați au fost trimiși în Ucraina.

Oficialii ruși, inclusiv Putin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare înainte de a declara în cele din urmă o „mobilizare parțială” în septembrie.

Ucrainenii estimează că Rusia va mobiliza un număr mai mare de oameni decât în campania din septembrie, care s-a dovedit larg nepopulară și a declanșat proteste în toată Rusia.

Dacă estimarea se dovedește corectă, Rusia aproape că își va dubla forța antebelică într-un interval de câteva luni.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat că 280.000 de trupe terestre ruse sunt în prezent desfășurate împotriva Ucrainei.

Rusia ar fi fost nevoită să trimită trupe aeropurtate după ce grupul Wagner a suferit pierderi majore de oameni și armament în Bahmut, unde forțele rusești încearcă să captureze orașul.

Nu este exclus să fie ordonată o nouă mobilizare mai ales după ce Occidentul a promis tancuri moderne Ucrainei.

Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Ucraina se așteaptă ca cele „între 120 și 140” de tancuri occidentale să respingă armata rusă care și-a intensificat recent ofensiva.