Ucraina se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări din partea unei coaliții de 12 țări, a declarat, marți, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

Olaf Scholz cu un tanc Leopard in spateFoto: Sven Eckelkamp / Imago stock and people / Profimedia
  • „Coaliția tancurilor are acum 12 membri. În primul val de contribuții, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri de model occidental”, a declarat Kuleba, într-un briefing online.

Un grup de țări occidentale s-a angajat săptămâna trecută să furnizeze Ucrainei tancuri principale de luptă cu tehnică modernă, după ce Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2, iar Statele Unite au anunțat că vor furniza Kievului tancuri M1 Abrams.

În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat și el săptămâna trecută că Germania va aproba transferul și că guvernul de la Berlin va trimite Ucrainei, la rândul său, o companie de tancuri Leopard 2. La scurt timp după anunțul său, și alte state europene și-au exprimat intenția în acest sens, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite Kievului 31 de tancuri Abrams.