Elena Ossipova, o pictoriță în vârstă de 77 de ani, a prezentat marți o expoziție cu pancartele pacifiste în fosta capitală imperială rusă, în plin conflict în Ucraina, unde este supranumită „conștiința Sankt Petersburgului” și se opune tuturor războaielor, potrivit AFP.

Litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina, afișată pe un panou publicitar în Sankt PetersburgFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Expoziția, care a fost inaugurată în sediul filialei locale a partidului de opoziție Iabloko în prezența a aproximativ 30 de persoane, reunește 15 creații dintre 2014 și 2022.

Printre acestea se numără și una intitulată „Ochii conștiinței”: pe ea apare chipul unei fetițe cu ochii mari, iar în partea de jos a pancartei, în rusă și ucraineană, o frază: „Mami, mi-e frică de război”.

„Este o expoziție împotriva războiului, este tragic”, comentează artista, a cărei vârstă o obligă să se așeze repede. „Este o pocăință, chiar dacă nimeni din țara noastră nu vrea să se pocăiască în acest moment”, adaugă ea.

Potrivit lui Alexander Șișlov, șeful partidului local Yabloko, nu toate lucrările artistului au putut fi prezentate la expoziție din cauza legilor rusești care prevăd sancțiuni grele pentru cei care răspândesc „informații false” despre armată sau încearcă să o „discrediteze”.

Unele dintre pancarte „conțin cuvinte pentru care am putea fi amendați sau ne putem confrunta cu ceva mai rău”, a spus el.

Ossipova este cunoscută de mai mulți ani ca o opozantă acerbă a politicilor lui Vladimir Putin și, mai ales, a oricărui tip de conflict armat.

Ea a ieșit pentru prima dată cu semnul păcii în 2002, după ce luptătorii ceceni au luat ostatici în teatrul Durbrovka din Moscova.

De atunci, puține acțiuni de protest din Sankt Petersburg au avut loc fără ea.

A fost oprită de mai multe ori de poliție, iar pancartele îi sunt adesea confiscate.

Pentru Serghei, în vârstă de 40 de ani, unul dintre primii vizitatori ai expoziției, „atâta timp cât există oameni ca Elena Ossipova, există speranță”.