Jurnalista rusă Olga Zenkova și cameramanul Epifanov Artem Sergeevici de la canalul rus NTV au fost agresați de un grup de kadîroviți în Melitopolul ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie. Ea a fost violată, iar cameramanul a fost bătut, scrie Myukraineis.org, un site realizat de guvernul ucrainean, inițial pentru a promova Ucraina. Agențiile de aplicare a legii” controlate de ocupanți au refuzat să investigheze acest caz, iar principalul suspect ar fi Khasan Ibragimov, nepotul lui Kadîrov, scrie și Unian.net.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Într-o adresă NTV către Comitetul de Investigație al RF, Olga Zenkova și cameramanul Artem Epifanov se aflau în oraș pentru un reportaj. Pe 17 ianuarie, luau cina la un restaurant, când au fost atacați de invadatori care s-au prezentat drept „luptători ai batalionului Akhmat”.

Subiectul, interzis pentru „a nu discredita armata”

Conducerea NTV a cerut Comitetului de Investigație al Federației Ruse să ancheteze cazul și un document oficial a fost trimis șefului Comitetului de Investigație.

Conducerea canalului a spus că „agențiile de aplicare a legii” din Melitopol au refuzat deschiderea unui dosar penal și că acest subiect este interzis de a fi difuzat la știri pentru a nu „discredita armata”.

„În urma atacului, Epifanov Artem Sergeevici înregistrează răni de gravitate medie, fapt sprijinit de protocolul de examinare în spitalul orașului Melitopol numărul 1. În ceea ce privește reporterul Olga Viktorovna Zenkova, grupul de persoane a comis și acte violente de natură sexuală ", a declarat postul TV într-un apel la Comisia de anchetă.

NTV notează că Olga Zenkova chiar lucrează pentru ei . S-a născut la Ekaterinburg pe 21 iulie 1983. Zenkova se află sub sancțiunile Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru propaganda anti-ucraineană.

Epifanov lucrează și el pentru NTV de mulți ani. A filmat videoclipuri de propagandă în zona ocupată a regiunilor Lugansk și Donețk.

Nepotul lui Ramzan Kadîrov, principalul suspect

Luni, 26 decembrie, a apărut informația că nepotul lui Kadîrov, Khasan Ibragimov, care a a fost reținut în Simferopol împreună cu alți patru oficiali de securitate din Cecenia pentru că au bătut sever un bărbat care și-ar fi susținut iubita. „Kadîrovții” au negat totul, dar incidentul ar fi fost înregistrat de camerele CCTV, scrie Unian.

Ibragimov este trimis pentru a monitoriza zonele ocupate din Herson și Zaporojie și atrage atenția în mod repetat acolo cu violență, scrie și Bild.

Anchetatori ai ONU au confirmat crime de război care au fost comise în Ucraina după invazia rusă în februarie.

Comisia de anchetă a ONU cu privire la Ucraina a fost lansată în martie de Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (UNHRC) pentru a ancheta cazurile de încălcare a drepturilor omului de către trupele ruse.

În cazurile cercetate de comisie, vârsta victimelor violenţelor sexuale sau pe criterii de gen a variat între patru şi 82 de ani.

Comisia Naţiunilor Unite a documentat de asemenea cazuri în care copii au fost violaţi, torturaţi şi închişi ilegal. „Copii au fost ucişi şi răniţi în atacuri fără discernământ cu arme explozive”.