Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Lukașenko și PutinFoto: Sergei Guneyev / AFP / Profimedia Images

Vorbind în timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, un aliat al Rusiei, Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment.

Întrebat dacă are vreo obligație să-și intensifice sprijinul pentru Moscova în ceea ce privește invadarea Ucrainei, el a adăugat:

  • „Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să oferim o astfel de asistență”.

El nu a precizat ce va presupune acel ajutor.

Centre comune militare cu Belarusul

Tot marți, președintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului său să negocieze crearea unor centre comune de antrenament militar cu Belarus, aliatul Moscovei, pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

Într-un decret emis marți, Putin i-a însărcinat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și ministrul de externe Serghei Lavrov să negocieze cu Minskul crearea unor astfel de centre, fără a face alte precizări.

Lukașenko, un aliat apropiat al omologul său rus Vladimir Putin, se afla în vizită în țara din sudul Africii pentru a consolida legăturile economice și politice dintre Belarus și Zimbabwe.

Cele două țări cooperează strâns, în special în agricultură, iar Lukașenko a oferit marți mai multe tractoare, combine agricole și camioane acestei țări din Africa de sud. Zimbabwe nu a condamnat public Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Belarus nu și-a angajat niciuna dintre trupele sale în războiul din Ucraina, dar a permis Rusiei să-și organizeze o parte a invaziei sale de pe teritoriul său în februarie anul trecut și a fost, de asemenea, o rampă de lansare pentru rachetele rusești în Ucraina.

Rusia și Belarus s-au angajat în exerciții militare comune pe teritoriul belarus la începutul acestei luni.