Franța va trimite Ucrainei 12 tunuri autopropulsate Caesar suplimentare, a declarat ministrul apărării Sébastien Lecornu, relatează Reuters.

Obuziere CaesarFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Vorbind după întâlnirea cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov la Paris, Lecornu a spus că cei doi au discutat despre pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar că încă nu a fost luată o decizie.

Parisul a livrat deja Kievului 18 obuziere Caesar. Cele 12 obuziere Caesar suplimentare vor fi finanțate printr-un fond de 200 de milioane de euro (217 milioane de dolari) aprobat de parlamentul francez, a spus Lecornu.

„Dacă aceste 12 Caesar sunt posibile, este pentru că Nexter (producătorul) a crescut capacitatea de producție”, a adăugat el.

El a reiterat că poziția Franței cu privire la furnizarea de arme Kievului a fost ca armele să fie folosite de Ucraina doar pentru a se apăra.

Pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă a făcut „parte din discuțiile noastre, dar încă nu a fost luată o decizie în această privință”, a spus Lecornu.

De asemenea, Franța va trimite 150 de militari în Polonia pentru a antrena acolo până la 600 de soldați ucraineni pe lună, a adăugat el.

Franța și Australia au încheiat luni un acord pentru producerea a mii de obuze de 155 mm pentru a fi furnizate Ucrainei pentru a o sprijini în războiul său împotriva Rusiei, au anunțat luni miniștrii Sébastien Lecornu și Richard Marles.

Obuzele de 155 mm folosesc mai multe piese de artilerie occidentală furnizate Ucrainei în războiul acesteia împotriva Rusiei, precum obuzierele franceze Caesar, obuzierele americane M777 sau Panzerhaubitze 2000 germane.