Separatiștii pro-ruși din Donețk susțin că au reușit să încercuiască orașul Bahmut din estul Ucrainei ca parte a singurei ofensive pe care armata rusă o mai desfășoară în Ucraina de luni de zile, relatează TASS.

O voluntara care ajuta la evacuarea civililor din BahmutFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Artemivsk (n.r. numele dat de ruși orașului Bahmut) se află acum într-o încercuire operațională, forțele noastre închid inelul. În prezent se dau lupte pentru controlul autostrăzii Ceasov Yar - Artemivsk, pentru că aceasta este singura arteră prin care Ucraina își poate aproviziona grupul din Artemivsk”, a declarat miercuri la televiziunea Rossiya-24 Yan Gaghin, consilierul pentru probleme militare al lui Denis Pușilin, liderul autorităților de ocupație din Donețk.

Gaghin a mai spus că autostrada se află sub tirul forțelor ruse care au lovit deja coloanele de aprovizionare ucrainene. Consilierul lui Pușilin a mai spus că este încrezător că forțele ruse vor prelua în curând controlul asupra autostrăzii.

Denis Pușilin a declarat anterior că forțele Moscovei și ale separatiștilor „lucrează sistematic” pentru a tăia liniile de aprovizionare ale grupului de forțe ucrainene din zonă și a le încercui. El a mai spus că deja au loc lupte la periferia orașului, în cartierele care fuseseră ocupate până recent de unitățile ucrainene.

Agenția Reuters notează că afirmațiile făcute miercuri de Gaghin nu au putut fi confirmate independent deocamdată.

Ucraina susține că rușii au trimis trupe de elită la Bahmut

Comentariile făcute miercuri de consilierul lui Denis Pușilin vin după ce la începutul săptămânii Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului „Svoboda” al Brigăzii 4 Reacție Rapidă a Gărzii Naționale a Ucrainei, a declarat pentru CNN că trupe ale Forțelor Aeropurtate ruse au fost trimise la Bahmut, după ce mercenarii Wagner ar fi înregistrat pierderi grele.

„Timp de cinci sau șase luni, lângă Bahmut este un adevărat iad. Inamicul atacă constant. Și putem observa mai multe despre cum se schimbă, ceea ce, apropo, are un impact mare asupra capacității de luptă, asupra moralului și a condițiilor de viață ale fiecărui soldat”, a afirmat acesta.

El a mai spus că nu poate spune cu certitudine dacă forțele ruse au început o ofensivă la scară largă și dacă tactica lor s-a schimbat, dar că se pare că luptătorii Wagner au fost acum înlocuiți de trupele aeropurtate ruse.

„Ceea ce vedem este că Wagner este aproape complet distrus. Acum au fost înlocuiți de trupe aeropurtate, care suferă pierderi aproape în fiecare zi, nu doar în militari, ci și în vehicule blindate”, a adăugat el.

CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile cu privire la pierderi, dar potrivit imaginilor din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner.

Ofensiva declanșată în direcția Bahmut de forțele ruse la începutul lunii august a anului trecut a fost condusă de mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin.

Urmărește ultimele evoluții din a 343-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.