Uniunea Europeană vrea să antreneze 30.000 de soldați ucraineni, dublându-și obiectivul inițial, pentru a ajuta Kievul să facă față invaziei rusești, a declarat miercuri un oficial UE, citat de AFP.

soldati ucraineni iau parte la exercitii militare in Donetk pe 21 ianuarie 2023, in contextul invaziei ruseFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

În noiembrie, UE-27 a instituit un program de formare a 15.000 de ucraineni în statele sale membre.

„Această cifră va fi probabil atinsă înainte de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an și va exista un nou obiectiv de pregătire de 15.000 de soldați ucraineni de către diferite țări europene”, a declarat oficialul sub protecția anonimatului.

„Acest lucru va duce numărul de soldați instruiți în acest cadru la 30.000”, a adăugat el.

Formarea are loc în mai multe țări europene, iar centrul principal al misiunii se află în Polonia, care se învecinează cu Ucraina.

Acest nou obiectiv, care va fi anunțat în mod oficial la summitul UE-Ucraina de vineri de la Kiev, intervine într-un moment în care americanii și europenii își intensifică sprijinul militar acordat Ucrainei.

După săptămâni de ezitare, SUA și Germania au anunțat în urmă cu o săptămână că vor livra tancuri grele Ucrainei, făcând un nou pas în sprijinul militar acordat Kievului în perspectiva unei posibile contraofensive la invazia rusă.

Berlinul va furniza Kievului paisprezece tancuri Leopard 2 de tip 2A6 din stocurile armatei sale, Bundeswehr, și a decis să permită aliaților săi occidentali care dețin aceste tancuri de fabricație germană să facă același lucru. Washingtonul a anunțat trimiterea a 31 de tancuri Abrams.

Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Ucraina așteaptă „între 120 și 140” de tancuri occidentale pentru a respinge armata rusă.

___