Germania trebuie să comande rapid noi tancuri Leopard pentru a le înlocui pe cele care vor fi livrate Ucrainei, a declarat miercuri ministrul Apărării, Boris Pistorius, adăugând că nu îi pasă de unde vin banii, relatează Reuters și Agerpres.

Boris Pistorius într-un tanc german Leopard 2 A6Foto: Ann-Marie Utz / AFP / Profimedia

„Pentru mine, faptul crucial este că trebuie să comandăm noi tancuri, nu într-un an, ci rapid, astfel ca producţia să poată începe”, le-a spus el jurnaliştilor în timpul unei vizite la un batalion de tancuri din oraşul Augustdorf, în vestul ţării, care a fost ales să furnizeze Kievului cele 14 tancuri Leopard 2A6 promise de Germania.

„De unde vor veni banii? Haideţi să o spun neprotocolar: Sincer, nu-mi pasă. Este esenţial să le putem oferi rapid”, a adăugat Pistorius.

Ministrul a răspuns la întrebarea dacă face presiuni pentru o creştere a fondului special de 100 de miliarde de euro creat pentru modernizarea armatei după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022.

În cadrul vizitei, experţii i-au prezentat lui Pistorius eficienţa sistemului de arme şi i-au demonstrat potenţialele utilizări ale vehiculelor militare.

Începând din august 2022, Batalionul 203 Tancuri, care are aproximativ 550 de soldaţi, a constituit esenţialul grupului de luptă al NATO din Lituania, care ajută la întărirea flancului estic al Alianţei.

___