Poliția rusă a confiscat joi pancartele pacifiste ale unei pictorițe în vârstă de 77 de ani, a doua zi după deschiderea expoziției sale la Sankt Petersburg, a anunțat un partid de opoziție rus care a găzduit evenimentul în sediul său, potrivit AFP.

Manifestanți împotriva războiului, ridicați de poliție la Sankt PetersburgFoto: AFP / AFP / Profimedia

Expoziția, deschisă miercuri seară la filiala locală a partidului de opoziție Iabloko, a cuprins aproximativ 20 de pancarte și picturi create între 2014 și 2022 de Elena Ossipova, supranumită „conștiința Sankt Petersburgului” și o opozantă înverșunată a oricărui război.

Joi, „poliția a confiscat tablourile pacifiste ale Elenei Ossipova”, a anunțat partidul Iabloko într-un comunicat.

Poliția a descins la sediul filialei locale a partidului, pretinzând că a primit o amenințare cu bombă, a precizat aceeași sursă.

Deși nu a fost găsită nicio bombă, poliția „a descoperit pe pereți imagini grafice desenate pe pânză și pe carton, care conțin probabil informații false despre forțele armate ruse”, potrivit unui protocol al poliției citat în comunicat.

„Operele de artă au fost confiscate (...) și luate de poliție fără ca măcar să fie ambalate corespunzător”, a declarat Iabloko.

Printre pancartele artistei se număra și una intitulată „Ochii conștiinței”, care înfățișa chipul unei fetițe cu ochi mari, iar în partea de jos a pancartei, în limbile rusă și ucraineană, o frază: „Mami, mi-e frică de război”.

Regimul președintelui rus Vladimir Putin a intensificat represiunea împotriva criticilor săi în urma ofensivei rusești din februarie în Ucraina.

Autoritățile au introdus o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de informații considerate „false” despre armata rusă.

Ossipova este cunoscută de mai mulți ani ca o opozantă acerbă a politicilor lui Vladimir Putin și a oricărui tip de conflict armat.

Ea a ieșit pentru prima dată cu semnul păcii în 2002, după ce luptătorii ceceni au luat ostatici în teatrul Durbrovka din Moscova.

De atunci, puține acțiuni de protest din Sankt Petersburg au avut loc fără ea.

A fost oprită de mai multe ori de poliție, iar pancartele sale au fost adesea confiscate.