Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune aduc speranţe la Kiev, ale cărui trupe pierd teren în estul Ucrainei în faţa ofensivei ruse despre care Kremlinul afirmă că va continua în pofida ajutorului militar occidental oferit Ucrainei, consemnează miercuri agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Oficiali americani au transmis că un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, va fi anunţat săptămâna aceasta şi va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Aceasta ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

Dar sosirea noilor arme americane nu va fi imediată, iar pentru moment Rusia a preluat iniţiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din vara anului trecut. Moscova a anunţat în ultimele zile avansuri ale trupelor sale la nord şi sud de oraşul Bahmut, care este principala direcţie a acestei noi ofensive de iarnă. Kievul neagă progresele trupelor ruseşti, dar localizarea luptelor confirmă înaintări ale armatei ruse.

Reacția Moscovei: „Nu vor schimba mersul evenimentelor, operaţiunea militară specială va continua”

În acest timp, Kremlinul susţine că noile arme occidentale pe care le va primi Ucraina nu vor schimba evoluţia conflictului. „Acestea ne vor impune eforturi suplimentare, dar nu vor schimba mersul evenimentelor, întrucât operaţiunea militară specială va continua”, a spus purtătorul de cuvânt ale preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Toată infrastructura militară a NATO lucrează împotriva Rusiei”, inclusiv avioanele lor de recunoaştere şi sateliţii, a remarcat Peskov. „Desigur, toate acestea ne creează condiţii foarte speciale, condiţii ostile, pe care nu putem să nu le luăm în calcul”, a adăugat el.

Kievul anunță că „sunt în desfăşurare discuţii despre rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă”

La rândul său, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a semnalat că Ucraina, după ce a obţinut din partea puterilor occidentale tancuri grele, negociază cu acestea livrarea unor rachete cu rază mai lungă de acţiune.

„Fiecare fază a războiului necesită un anumit tip de arme. Există deja o coaliţie a tancurilor. Sunt în desfăşurare discuţii despre rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă”, a scris Podoliak pe Twitter.

Ucraina a cerut Statelor Unite în special rachete ATACMS lansate cu lansatoarele HIMARS şi care au o rază de acţiune de circa 300 de kilometri, care ar permite armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti de asemenea în Crimeea şi pe teritoriul Rusiei. Dar Washingtonul a refuzat până în prezent transferul acestor rachete şi, potrivit oficialilor americani, nu vor fi incluse nici în noul pachet de ajutor militar care va fi anunţat săptămâna aceasta.

___