Ucraina a transmis luni mesaje contradictorii cu privire la soarta ministrului său al apărării, Oleksii Reznikov, lăsând sub semnul întrebării un post-cheie în efortul său de război, tocmai în momentul în care se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă.

Tun ucrainean trăgând asupra pozițiilor rusești din BahmutFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

07:52Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, este aici pe HotNews.ro

SINTEZA ZILEI

  • Zona de vest a regiunii Lugansk va fi probabil în centrul oricărei noi ofensive rusești, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, care a fost nominalizat pentru a prelua conducerea Ministerului Apărării.
  • Forțele armate ucrainene au lovit 11 baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General în actualizarea sa luni, scrie Kyiv Independent.
  • Peisajul din jurul oraşului Bahmut din estul Ucrainei îi oferă o aparare naturală care îl fac să fie o „fortăreaţă de neînvins”, a declarat luni comandantul forţelor terestre ucrainene.
  • Forțele ruse încearcă să blocheze forțele ucrainene în regiunea estică Donbas, unde Moscova mobilizează trupe suplimentare pentru o ofensivă preconizată în săptămânile următoare, care poate viza regiunea Lugansk, conform oficialilor ucraineni citați de The Guardian.
  • Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc. Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la Bruxelles, joi, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern din UE şi o intervenţie în faţa eurodeputaţilor. Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Volodimir Zelenski va fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.
  • Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat luni secretarul general al ONU în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit AFP.
  • Recruții din Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, au înregistrat un mesaj video în care s-au plâns de abuzurile cadrelor militare ale autoproclamatei „Republici Populare Donețk” și ale poliției militare.
  • O nouă înregistrare video publicată de forțele ucrainene arată cum acestea au distrus un obuzier rusesc pe care trupele lui Vladimir Putin au încercat să îl ascundă sub un morman de gunoaie și crengi.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 348:

01:30Zelenski pare să facă aluzie la schimbarea lui Reznikov: „Vom combina experienţa militară a oamenilor noştri cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală”

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus luni seara ucrainenilor că se pregăteşte să facă noi numiri în administraţia centrală şi locală şi a subliniat că este important ca în aceste posturi de conducere să fie numiţi oameni care să aibă experienţă militară dobândită în apărarea Ucrainei, o declaraţie ce poate fi interpretată ca o aluzie la faptul că ar avea de gând să-l schimbe din funcţie pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov, cu şeful serviciului de spionaj al armatei (GUR), Kirilo Budanov.

În plus, liderul de la Kiev a sugerat că Ucraina se pregăteşte pentru o acţiune ofensivă împotriva forţelor ruseşti.

00:40Zona de vest a regiunii Lugansk va fi probabil în centrul oricărei noi ofensive rusești, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, care a fost nominalizat pentru a prelua conducerea Ministerului Apărării.

Într-un interviu acordat Financial Times, el a declarat că ofensiva va fi lansată cel mai probabil de "brigăzi mecanizate adecvate", mai degrabă decât de rezerviștii slab pregătiți și de mercenarii Wagner, care au suferit pierderi grele în ultimele bătălii.

23:37Forțele ucrainene au lovit 13 poziții militare rusești

Forțele armate ucrainene au lovit 11 baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General în actualizarea sa luni, scrie Kyiv Independent.

23:02 Macron, de acord cu Meloni în privința armelor pentru Ucraina

Emmanuel Macron a declarat luni că a căzut de acord cu premierul italian Giorgia Meloni cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina, în pofida relațiilor tensionate dintre cei doi lideri pe tema migranților.

Președintele francez și șeful guvernului italian au vorbit la telefon și „au salutat acțiunea comună a Franței și Italiei de sprijinire militară a Ucrainei, cu precădere decizia luată în comun la sfârșitul săptămânii trecute de a furniza un sistem de apărare antiaeriană SAMP/T - MAMBA, care va răspunde pe deplin nevoilor prioritare exprimate de Kiev”, a relatat Elysée, citat de AFP.

Deficitul bugetar al Rusiei se adâncește

22:45Instructorii australieni încep să antreneze soldați ucraineni în Marea Britanie.

Forțele de apărare ale Australiei au început pregătirea militară de bază pentru recruții ucraineni în Marea Britanie în cadrul operațiunii Kudu, a anunțat Statul Major General al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Șaptezeci de membri ai personalului australian au venit în Marea Britanie la sfârșitul lunii ianuarie pentru a se alătura unei misiuni multinaționale conduse de Marea Britanie, denumită Operațiunea Interflex, care a antrenat deja aproximativ 10.000 de soldați ucraineni, potrivit ABC.

Instructorii australieni îi vor antrena pe ucraineni „în tactici urbane, forestiere și de infanterie de bază”, a declarat pentru ABC locotenent-colonelul Chris Gilmore, comandantul Batalionului 5 al Regimentului Regal Australian.

21:00 Și surse europene citate de AFP susţin că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la Bruxelles, joi, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern din UE şi o intervenţie în faţa eurodeputaţilor.

Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Volodimir Zelenski va fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

20:30 Zece unități ale Armatei ruse, cu un total de peste 300 de soldați, sunt implicate în operațiunile de căutare și salvare din Siria, în urma cutremurelor devastatoare, a anunțat luni ministerul rus al Apărării, conform CNN.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a „instruit pe comandantul forţelor ruse din Siria să ofere asistenţă”, iar soldații ruși intervin în principal în orașele Alep, Hama și Latakia, unde curăță resturile clădirilor prăbușite, caută victime și le oferă asistență medicală, mai susține Rusia.

20:22Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc

Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

19:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cedat în fața criticilor din partea din partea întregului spectru politic din Italia și nu se va mai adresa printr-un mesaj video la Festivalul de muzică de la San Remo din 7-11 februarie, conform Reuters.

Zelenski urma să transmită mesaj video în seara de închidere, însă şeful programelor de divertisment în prime time de la RAI TV a declarat că prezentatorul festivalului, cunoscut sub numele de Amadeus, va citi doar o declaraţie a liderului ucrainean.

„Cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins” - avertismentul ONU

19:18 Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat luni secretarul general al ONU în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit AFP.

Război în Ucraina, criză climatică, sărăcie extremă: „Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în viaţa noastră”, a declarat Antonio Guterres.

De asemenea, grupul de oameni de ştiinţă care gestionează ceasul Apocalipsei a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârşitul lumii, aflat acum la 90 de secunde înainte de „miezul nopţii”, a amintit el, considerând aceasta un semnal de alarmă.

„Trebuie să ne trezim şi să ne apucăm de treabă”, a insistat secretarul general al ONU, enumerând o listă de probleme urgente pentru 2023. În fruntea acestei liste se află războiul din Ucraina.

19:09Peisajul din jurul oraşului Bahmut din estul Ucrainei îi oferă o aparare naturală care îl fac să fie o „fortăreaţă de neînvins”, a declarat luni comandantul forţelor terestre ucrainene.

18:34 Guvernul german a declarat luni se așteaptă ca livrarea tancurilor de luptă principale Leopard 2 către Ucraina, împreună cu partenerii europeni, să se facă „rapid”.

18:09VIDEO Recruții din Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, au înregistrat un mesaj video în care s-au plâns de abuzurile cadrelor militare ale autoproclamatei „Republici Populare Donețk” și ale poliției militare.

18:00Forțele ruse încearcă să blocheze forțele ucrainene în regiunea estică Donbas, unde Moscova mobilizează trupe suplimentare pentru o ofensivă preconizată în săptămânile următoare, care poate viza regiunea Lugansk, conform oficialilor ucraineni citați de The Guardian.

„Bătăliile se întețesc. Rușii aruncă în luptă noi unități și ne eradichează orașele și satele”, spune Pavlo Kyrylenko, guvernatorul din Donețk.

Estonia introduce o interdicție de a cumpăra, importa și transporta produse petroliere rusești

16:44VIDEO O nouă înregistrare video publicată de forțele ucrainene arată cum acestea au distrus un obuzier rusesc pe care trupele lui Vladimir Putin au încercat să îl ascundă sub un morman de gunoaie și crengi.

15:59VIDEO Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a publicat o înregistrare video din carlinga unui bombardier Su-24, serviciul de presă al companiei sale Concordia afirmând că acesta a participat la o misiune de luptă.

15:28 Relieful din jurul orașului Bahmut oferă o apărare naturală care îl transformă într-o „fortăreață de necucerit", a declarat luni comandantul forțelor terestre ucrainene.

„Acest teren special are caracteristici topografice. Orașul este înconjurat de înălțimi și dealuri dominante, ceea ce reprezintă în sine o piedică pentru inamic", a declarat pe Telegram generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Sistemul de fortificații al armatei, împreună cu peisajul natural, au transformat această zonă într-o fortăreață de neînvins, unde au murit mii de inamici. Folosim toate opțiunile, capacitățile inginerești, precum și obstacolele naturale, pentru a distruge cele mai bune unități inamice. Bătălia este în curs de desfășurare", a spus Syrskyi. (CNN)

14:31 Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că forțele sale au preluat controlul asupra Mykolaivka, un mic sat din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, potrivit presei de stat, transmite Reuters, adăugând nu a reușit să verifice în mod independent afirmația Moscovei.

14:24Estonia a introdus luni o interdicție de a cumpăra, importa și transporta produse petroliere rusești, inclusiv benzină transportată în bidoane.

Germania speră să trimită curând primele tancuri Leopard

14:04 Germania se așteaptă ca în curând să aibă suficiente angajamente din partea altor țări UE pentru a trimite un contingent din tancurile Leopard-2 promise Ucrainei, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german.

„Angajamentul Germaniei rămâne valabil", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Wolfgang Buechner. El a refuzat să nominalizeze țările care au promis până acum să trimită tancurile fabricate în Germania.

Berlinul a promis 14 dintre propriile sale tancuri și dorește să alcătuiască două batalioane complete de tancuri de luptă în cooperare cu alte țări din UE.

13:50 Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care extinde lista celor care fac obiectul înregistrării genomice obligatorii (colectarea de mostre ADN) inclusiv pentru persoanele care sunt doar suspectate de comiterea unei infracțiuni.

13:42 Trei producători occidentali de semințe au suspendat livrările de semințe de floarea-soarelui către Rusia și au suspendat ofertele de cumpărare ale clienților, a anunțat luni ziarul Izvestia, citând scrisori primite de mai multe firme agricole rusești.

Potrivit articolului, compania germană Bayer, grupul agrochimic elvețian Syngenta și firma de semințe Nuseed au suspendat contractele cu unii clienți ruși și au revizuit prețurile. (Reuters)

13:19 Irakul va discuta cu Washingtonul în această săptămână despre cum să plătească datoriile datorate companiilor petroliere rusești în ciuda sancțiunilor, a declarat luni ministrul de externe Fuad Hussein.

„Vom discuta această problemă cu partea americană. Există sancțiuni în vigoare care nu ar trebui să fie impuse părții irakiene, deoarece cooperarea cu companiile rusești este în curs de desfășurare și există companii rusești active în Irak", a declarat Hussein în timpul unei conferințe de presă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat în vizită la Bagdad.

Se estimează că investițiile rusești în Irak au o valoare de peste 10 miliarde de dolari, majoritatea în industria petrolieră. (Reuters)

Zelenski ar putea merge la Bruxelles săptămâna aceasta

13:06 Vânzările de automobile în Rusia au scăzut cu 63,1% în ianuarie, a anunțat luni Asociația Întreprinderilor Europene (AEB), în condițiile în care dificultățile industriei din cauza sancțiunilor occidentale continuă și în 2023.

12:30 UE are în plan ca Zelenski să participe la summitul liderilor europeni din această săptămână, potrivit unor persoane informate cu privire la aceste planuri, care au subliniat că problemele de securitate riscă să împiedice vizita președintelui ucrainean, scrie Financial Times.

Potrivit planurilor făcute la acest moment, Zelenski urmează să se adreseze unei sesiuni speciale a Parlamentului European, dedicată unor probleme de securitate. Summitul riscă în continuare să fie anulat.

Săptămâna trecută, liderul ucrainean i-a primit la Kiev pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, și pe Charles Michel, șeful Consiliului European. „Sincer vorbind, există riscuri mari dacă mă duc undeva. Acest lucru este adevărat", a declarat vineri Zelenski presei, întrebat despre o posibilă vizită la Bruxelles.

12:23 Premierul norvegian va propune luni ca țara sa să ofere Ucrainei un ajutor în valoare totală de aproximativ 75 de miliarde de coroane norvegiene (7,3 miliarde de dolari) pe o perioadă de cinci ani, relatează ziarul Verdens Gang, preluat de Reuters.

12:07 „Este momentul" ca Suedia și Finlanda să fie acceptate în alianța militară NATO, a declarat luni secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unei conferințe de securitate la Oslo.

El a adăugat că este „de neconceput" ca NATO să nu acționeze în cazul în care securitatea celor două țări nordice ar fi amenințată. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

12:01 Kremlinul a precizat luni că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, nu se va întâlni cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova din această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus presei că Grossi se va întâlni cu oficiali de la compania de stat pentru energie nucleară Rosatom și de la Ministerul de Externe și că Moscova se așteaptă la „un dialog substanțial".

AIEA - organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite - și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la siguranța centralei nucleare ucrainene Zaporojie, pe care forțele rusești au capturat-o în martie anul trecut.

11:39 Este important ca Finlanda și Suedia să intre împreună în alianța NATO, a declarat luni ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola, în cadrul unei conferințe la Oslo.

Țările membre NATO ar trebui să ratifice fără întârziere cererile de aderare ale Finlandei și Suediei, a declarat luni și premierul norvegian Jonas Gahr Stoere într-un discurs, potrivit Reuters.

11:05Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 132.160 militari (+870 în ultima zi)

- 3.231 tancuri (+11)

- 6.415 blindate de luptă (+10)

- 2.231 sisteme de artilerie (+5)

- 461 lansatoare multiple de rachete (+1)

- 1.958 drone

- 294 avioane

- 284 elicoptere

- 227 sisteme antiaeriene

- 18 nave/ambarcațiuni

O dronă a explodat lângă orașul rusesc Kaluga

10:55 Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că nicio schimbare de personal nu va fi anunțată la Ministerul Apărării în această săptămână, deși declarase anterior că ministrul Apărării Oleksii Reznikov va fi înlocuit din funcție.

David Arakhamia, șeful blocului parlamentar al partidului lui Zelenski, spusese ieri că Reznikov va fi transferat pe un alt post de ministru. Luni, el a spus însă că nu va avea loc o remaniere în următoarele zile.

„Nu va exista nicio schimbare de personal în sectorul apărării în această săptămână", a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram, fără a da alte detalii.

10:22 Nume de cod „Mihailov”: Ce făcea Patriarhul rus Kirill în Elveția în anii '70

10:00 O dronă a explodat lângă orașul rusesc Kaluga, a anunțat luni guvernatorul regional Vladislav Shapsha, adăugând că nimeni nu a fost rănit în urma exploziei.

„S-a stabilit că drona a explodat în aer la o altitudine de 50 de metri în pădurea din apropierea orașului la ora cinci dimineața", a scris el pe Telegram, fără a preciza a cui era drona.

Kaluga se află la aproximativ 150 km sud-vest de Moscova și la 260 km de granița cu Ucraina. (Reuters)

Moscova spune că a discutat cu ambasadorul SUA despre tratatul New START

09:32Evaluarea britanică de luni dimineață:

  • Președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că alegerile regionale vor avea loc la 10 septembrie 2023 și în zonele nou anexate ale Ucrainei. Ținerea alegerilor în aceeași zi de vot ca în Rusia evidențiază ambiția guvernanților de a prezenta aceste zone ca părți integrante ale Federației.
  • Această decizie vine în urma eforturilor continue de rusificare a zonelor ocupate, care includ revizuirea sistemelor de educație, de comunicații și de transport.
  • În condițiile în care alegătorii nu mai au la dispoziție opțiuni democratice semnificative nici măcar la scrutinul de nivel regional din Rusia, conducerea țării va aduce probabil argumentul autojustificativ că noile alegeri justifică și mai mult ocupația.

09:19 Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat luni că a discutat săptămâna trecută cu noul ambasador al Statelor Unite, Lynne Tracy, despre tratatul de control al armelor nucleare New START, relatează agenția de presă Interfax.

El a adăugat că Rusia s-a angajat să respecte tratatul, dar că nu a fost stabilită o dată pentru noi discuții, invocând conflictul din Ucraina. Discuțiile dintre Moscova și Washington privind noul tratat START fuseseră programate pentru luna noiembrie a anului trecut, dar au fost anulate în ultimul moment. (Reuters)

08:50 Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gherașcenko a distribuit o înregistrare video cu soldații ucraineni recent eliberați din prizonierat de Rusia. În filmare, unul dintre bărbați spune că a fost deținut timp de opt luni, în timp ce un altul spune că mănâncă fructe pentru prima dată în ultimul an.

Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii '70

08:31 Zelenski a spus că țara sa este pregătită să ofere asistența necesară poporului turc „prieten" în urma cutremurului care a lovit țara în cursul zilei de luni.

„Sunt șocat de știrile despre moartea și rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia. Transmitem condoleanțe familiilor victimelor și le urăm o recuperare rapidă celor răniți. Suntem în acest moment aproape de prietenul nostru, poporul turc, gata să oferim asistența necesară", a scris Zelenski pe Twitter.

08:01 Patriarhul ortodox rus Kirill, un susținător apropiat al lui Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete rusești în timpul unei șederi în Elveția în anii 1970, scriu două ziare elvețiene, care citează arhive declasificate.

Potrivit publicațiilor Le Matin Dimanche și Sonntagszeitung, dosarul întocmit de poliția federală despre cel care este astăzi liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse „confirmă că 'Monseniorul Kirill', așa cum este numit în acest document, a făcut parte din KGB". (AFP)

07:53 Trezoreria britanică a transmis că nu există bani în plus pentru apărare, deși admite nevoia urgentă de reînarmare în urma războiului Rusiei din Ucraina, a relatat Sky News citând surse din domeniul apărării.

Marea Britanie nu va putea să ofere atât de mulți soldați pe cât se așteaptă aliații NATO la o nouă structură majoră de forțe pe care Alianța o creează pentru a-și consolida apărarea, potrivit publicației citate.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a revocat sâmbătă cetățenia mai multor foști politicieni influenți, în cel mai recent pas pentru a „curăța" Ucraina de influențele pro-ruse.
  • Luptele acerbe care se duc în regiunea ucraineană Donețk „sunt foarte dificile", a declarat președintele ucrainean, în condițiile în care Kievul se pregătește pentru o posibilă ofensivă rusă în această lună, înainte de prima aniversare a invaziei sale în Ucraina.
  • Șeful miliției rusești private Wagner a declarat duminică că lupte acerbe sunt în curs de desfășurare în părțile de nord ale orașului ucrainean Bahmut, în centrul ofensivei forțelor rusești de câteva săptămâni.
  • Forțele ucrainene au păstrat controlul asupra satului Bilohorivka, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, adăugând că situația de acolo este tensionată, dar sub control. Bilohorivka este ultima parte din Lugansk deținută de forțele ucrainene.
  • Echipele de reparații lucrau non-stop pentru a restabili sistemele de energie electrică în portul Odesa de la Marea Neagră, în urma unui incendiu care a lăsat sute de mii de locuitori fără electricitate.
  • Plafonarea prețurilor la petrolul rusesc a afectat probabil veniturile Moscovei din exporturile de petrol și gaze cu aproape 30% în ianuarie, sau aproximativ 8 miliarde de dolari, față de perioada de acum un an, a declarat duminică șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.
  • Ucraina a trimis scrisori companiilor care susțin Comitetul Internațional Olimpic, îndemnându-le să nu permită participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris, a declarat Zelenski.
  • Moscova și Teheranul vor construi o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone proiectate de Iran pentru războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară aliată cu SUA, potrivit Wall Street Journal.
  • Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, care era încărcat într-un avion pentru a fi dus în Ucraina.
  • Ucraina are rezerve pentru a respinge posibila ofensivă rusă de luna aceasta, deși reticența Occidentului de a trimite avioane va „costa multe vieți” a spus Reznikov.
  • Forțele ruse au construit o bază în nordul Crimeei, potrivit analistului Brady Africk de la American Enterprise Institute.
  • Forţele ruse au confiscat cărţi ucrainene din bibliotecile şi şcolile din estul ocupat al regiunii Lugansk şi le-au ars în centrale termice, potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă.
  • India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA.
  • Fostul premier israelian Naftali Bennett, care a făcut negocieri de pace între Rusia și Ucraina la începutul războiului, a declarat că în martie Vladimir Putin i-a promis că nu-l va ucide pe Zelenski.
  • Olaf Scholz, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost de acord că armele furnizate de Occident nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei.

----------------------