Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, consideră secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

Război în Ucraina, criză climatică, sărăcie extremă... „Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în timpul vieții noastre”, a declarat Antonio Guterres, luni, în faţa Adunării Generale a ONU.

Mai mult, grupul de oameni de ştiinţă care gestionează „Ceasul Apocalipsei” a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârşitul lumii, aflat acum la 90 de secunde până la miezul nopții, a amintit el, considerând că este un semnal de alarmă.

„Trebuie să ne trezim şi să ne apucăm de treabă”, a insistat Guterres, enumerând o listă de probleme urgente pentru 2023.

În fruntea acestei liste, războiul din Ucraina. „Perspectivele de pace continuă să se diminueze. Riscurile privind o nouă escaladare și un carnagiu suplimentar continuă să crească”, a spus el.

„Mi-e teamă ca lumea să nu se îndrepte ca un somnambul spre un război mai extins, dar mă tem că de fapt o face cu ochii larg deschişi”, a mai afirmat șeful ONU, înainte de a-şi exprima îngrijorarea cu privire la alte ameninţări la adresa păcii, de la conflictul israeliano-palestinian la Afganistan, precum și Myanmar, Sahel sau Haiti.

___