Oamenii de știință din domeniul atomic au setat marți „Ceasul Apocalipsei” mai aproape de miezul nopții ca niciodată, afirmând că amenințările de război nuclear, boli și schimbări climatice au fost exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina, punând omenirea în fața unui risc mai mare de anihilare, potrivit Reuters.

Dr. Leonard Rieser mută săgeata ceasului Apocalipsei Foto: Carl Wagner / Zuma Press / Profimedia

„Ceasul Apocalipsei”, creat de Bulletin of the Atomic Scientists pentru a ilustra cât de aproape a ajuns omenirea de sfârșitul lumii, și-a mutat „ora” în 2023 la 90 de secunde până la miezul nopții, cu 10 secunde mai aproape decât a fost în ultimii trei ani.

Miezul nopții pe acest ceas marchează punctul teoretic al anihilării. Săgețile ceasului sunt mutate mai aproape sau mai departe de miezul nopții în funcție de aproximarea de către oamenii de știință a amenințărilor existențiale la un anumit moment.

Noua oră reflectă o lume în care invazia Rusiei în Ucraina a reînviat temerile de război nuclear.

„Amenințările subtil voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului prin accident, intenție sau eroare de calcul reprezintă un risc teribil. Posibilitățile ca acest conflict să scape de sub controlul oricui rămân ridicate”, a declarat marți Rachel Bronson, președintele și directorul general al buletinului, într-o conferință de presă la Washington.

Anunțul buletinului va fi pentru prima dată tradus din engleză în ucraineană și rusă pentru a atrage atenția în mod relevant, a spus Bronson.

Organizație non-profit cu sediul la Chicago, buletinul actualizează anual ora ceasului pe baza informațiilor privind riscurile catastrofale la adresa planetei și a omenirii.

Consiliul de administrație al organizației, format din oameni de știință și alți experți în tehnologie nucleară și în știința climei, printre care se numără 13 laureați ai premiului Nobel, discută evenimentele mondiale și stabilesc unde să plaseze acele ceasului în fiecare an.

Amenințările apocaliptice reflectate de ceas includ politica, armele, tehnologia, schimbările climatice și pandemiile.

Ceasul a fost setat la 100 de secunde până la miezul nopții din 2020, care era deja cel mai aproape de miezul nopții.

Consiliul a declarat că războiul din Ucraina a sporit, de asemenea, riscul ca armele biologice să poată fi utilizate în cazul în care conflictul continuă.

„Fluxul continuu de dezinformare cu privire la laboratoarele de arme biologice din Ucraina trezește îngrijorarea că Rusia însăși s-ar putea gândi să desfășoare astfel de arme”, a declarat Bronson.

Sivan Kartha, membru al consiliului de buletin și om de știință la Institutul de Mediu din Stockholm, a declarat că prețurile la gazele naturale împinse la noi cote de război au stimulat, de asemenea, companiile să dezvolte surse de gaze naturale în afara Rusiei și au dus la redeschiderea centralelor electrice pe cărbune ca sursă alternativă de energie.

„Emisiile globale de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili, după ce și-au revenit în urma declinului economic COVID, ajungând la un maxim istoric în 2021, continuă să crească în 2022 și ating un alt nivel record... În condițiile în care emisiile continuă să crească, fenomenele meteorologice extreme continuă și au fost atribuite și mai clar schimbărilor climatice”, a declarat Kartha, dând ca exemplu inundațiile devastatoare din Pakistan din 2022.

Ceasul a fost creat în 1947 de un grup de oameni de știință în domeniul atomic, printre care Albert Einstein, care au lucrat la Proiectul Manhattan pentru a dezvolta primele arme nucleare din lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1991, la 17 minute până la miezul nopții, ceasul era cel mai departe de „ziua judecății”, când Războiul Rece s-a încheiat, iar Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat un tratat care a redus substanțial arsenalele nucleare ale ambelor țări.